10 Filem Gangster Yang Diambil Alih Secara Jenayah, Menurut Reddit


Peminat filem samseng mungkin mendapat tanggapan bahawa tidak ada rancangan utama dalam genre pada tahun 2022, tetapi itu hanya kerana beberapa tayangan telah disiarkan di bawah radar. Antara yang terbaik ialah biopik Allan Ungar, Perampokyang menerangkan bagaimana kumpulan itu berjaya merompak 59 bank berturut-turut, dan Macam mana awak jatuh cinta dengan gangster meliputi kehidupan salah seorang penjenayah paling terkenal di Poland.


Seperti kedua-dua filem itu, terdapat beberapa filem samseng lain yang dihargai oleh pengkritik serta beberapa peminat yang telah menontonnya tetapi tidak diketahui umum. Nasib baik, Redditors menunjukkannya. Dan dengan kesemuanya tersedia pada perkhidmatan penstriman, peminat zaman moden boleh melihat perkara yang mereka telah ketinggalan.

Paparan hari ini

Gotti (1996)

Strim pada HBO Max

apabila bercakap tentang jotiRedditor Ghettobx mengakui mereka “sangat gembira melihat filem ini.” Di dalamnya, samseng John Gotti menjadi selebriti tanpa dinaikkan pangkat ke dalam kumpulan keluarga jenayah Gambino.

Filem yang dibintangi oleh John Travolta sering dibayangi oleh HBO TV, yang mendapat lebih banyak akhbar, namun dikritik oleh pengkritik. Yang pertama ialah filem yang unggul dan perbezaannya terletak pada persembahan. Sementara Travolta menerima pencalonan Razzie untuk “Pelakon Terburuk”, Armand Assante menerima pencalonan Anugerah Emmy untuk “Pelakon Utama Terbaik dalam Minisiri atau Filem TV” (melalui amy). joti Ia juga bersinar kerana ia bukan sekadar kuis standard anda. Sebaliknya, banyak tumpuan diberikan kepada masalah undang-undang Gotti dan kehausannya yang seperti Capone untuk menjadi terkenal, yang bertentangan dengan keperluan tradisional Cosa Nostra untuk privasi.

Sonatin (1993)

Strim di Amazon Prime Video

Dua ahli Yakuza memutuskan untuk bersembunyi di sebuah rumah pantai apabila misi pengaman kumpulan gagal di kawasan berbeza. JoePesci2246 menyifatkan ia sebagai “filem samseng yang agak realistik”.

Majoriti filem samseng mengalami penjenayah veteran yang mengawal kebanyakan filem tetapi di sini, keadaan pergi ke selatan dengan cepat. Tiada siapa yang sentiasa beroperasi dari kedudukan yang kuat, yang menjelaskan mengapa Redditor berpendapat filem itu lebih realistik. Kebanyakan masa tayangan, pemain Yakuza terdedah, dan ia sentiasa membayangkan bahawa lebih banyak azab akan datang. Ini kelihatan seperti perkara lebih berkemungkinan berlaku dalam kehidupan sebenar.

Janji Oriental (2007)

Strim di Amazon Prime Video

Redditor shalala1234 berkata “Jika anda menjadi gengster, Janji Timur Ia tidak mengecewakan.” Sebagai seorang bidan mendapati dirinya dalam masalah selepas melahirkan bayi perempuan remaja yang kebetulan menjadi sebahagian daripada kumpulan pelacuran yang dikendalikan oleh mafia Rusia.

Terdapat banyak perkara luar biasa dalam filem itu dan salah satunya ialah kekurangan senjata. Tetapi itu tidak bermakna tiada keganasan yang boleh dimakan oleh peminat filem gangster. Janji Timur Dia mempunyai salah satu adegan pergaduhan yang paling terkenal dalam filem di mana pembunuh Chechen cuba memukul merpati menggunakan pisau terpal. Jauh daripada kejam, pemerdagangan seks dibedah, dianalisis dan dikutuk dengan memuaskan. Plot terungkap dengan cara yang menarik, yang diharapkan daripada filem yang skripnya ditulis topeng yang sedikit Pencipta, Steve Knight.

The Drop (2014)

Strim di Disney+

Kaki saya ditahan dalam penyiasatan selepas sebuah bar milik orang ramai yang dia bekerja dirompak. Dalam benang tentang filem gangster yang diremehkan, Jerryswolf menamakan Titisan Dia hanya merujuknya sebagai “filem yang hebat.”

James Gandolfini mungkin pernah memainkan salah satu watak televisyen terhebat sepanjang zaman, Tony Soprano, tetapi projek terbarunya tidak diketahui ramai. Itu memalukan kerana di sini dia bersinar di wilayah yang biasa, serta Tom Hardy, yang pernah memainkan peranan gangster sebelum ini. Kedua-duanya memainkan kekuatan masing-masing Titisan, dengan Gandolfini menyalurkan kuasanya yang biasa dan Hardy berkembang maju dalam perbualan. Walaupun jumlah box office berhenti pada hanya $18 juta, filem ini mempunyai ulasan positif daripada pengkritik dan penonton (melalui Box Office Mojo).

Dapatkan Carter (1971)

Strim di Amazon Prime Video

Dalam filem British, seorang samseng London memulakan misi membalas dendam selepas pembunuhan abangnya. Redditor wile_e_canuck percaya bahawa “tidak banyak filem mempunyai keberanian untuk membuat watak utama melakukan perkara yang dia lakukan”.

sebab utama Dapatkan Carter Terkubur di dalam longgokan itu adalah ia dikritik oleh pengkritik pada mulanya. Walau bagaimanapun, ia telah dianggap sebagai salah satu filem samseng British terbaik terima kasih kepada setem kelulusan daripada Guy Ritchie dan Quentin Tarantino (melalui masa kewangan). Mengenai “keberanian” yang dimaksudkan oleh Redditor, semuanya mengenai maksiat watak utama (lakonan Michael Caine muda). Pada masa itu, kekejaman dan kekurangan penyesalan kelihatan terlalu banyak, tetapi semuanya dilihat sebagai norma dalam zaman moden.

The General (1998)

Strim di Pluto TV

Selepas membuat beberapa rompakan di Dublin, bos jenayah Martin Cahill telah menarik perhatian IRA dan IVF. HacksawJimDGN berpendapat bahawa filem ini sesuai untuk mereka yang “inginkan sesuatu yang lebih jauh daripada barangan Hollywood yang biasa.”

Peminat yang ingin menonton filem tentang peristiwa kehidupan sebenar yang menarik pasti akan seronok menonton The General kerana dia kekal dengan sejarah. Dan seperti yang dijelaskan oleh Redditor, ia adalah kisah yang sangat British, dan oleh itu kebanyakan metafora Hollywood tidak muncul. Dan seperti samseng yang hebat, begitu juga pegawai penguatkuasa undang-undang, salah seorang daripadanya dimainkan oleh Jon Voight. Keputusan pelakon pastinya tidak membantu mengukuhkan filem itu pada masa tayangannya, tetapi penonton pasti akan menghargai kehebatan filem itu sekarang.

State of Grace (1990)

Strim di Amazon Prime Video

Seorang pegawai yang menyamar cuba menghubungi bos jenayah di New York City, tetapi misinya menjadi rumit oleh perasaan romantis. Mengenai subjek, Bobby Monetti menulis: “Filem yang sangat bagus. Pelakon yang hebat juga.”

Nama bintang seperti Sean Penn, Gary Oldman dan Robin Wright sepatutnya menjadikan mana-mana filem terkenal, tetapi keadaan rahmat Ia masih tidak diketahui kerana masa yang kurang baik. Ia hampir tidak mempunyai peluang selepas ia dikeluarkan pada tahun yang sama sebagai dua filem samseng terhebat oleh dua pengarah terhebat (rakan seperjuangan yang baik Dan juga The Godfather: Bahagian Ketiga). Meletakkannya di lokasi yang sama yang ditetapkan sebelum ini juga tidak membantu. Tetapi dari segi cerita dan prestasi, ia sesuai dengan kedua-duanya.

Mean Streets (1973)

Strim di Amazon Prime Video

Selepas meminjam wang daripada jerung berbahaya, seorang samseng muda cuba mencari jalan untuk membebaskan dirinya. Sekitar Maksud saya jalan-jalanDRT034 mengakui bahawa mereka “mungkin lebih suka daripada itu.” GoodFellas. “

Maksud saya jalan-jalan Ia mungkin yang paling kurang diperkatakan tentang filem terbaik Martin Scorsese dan sebahagian daripada sebab mengapa kebanyakan pelakon (termasuk DeNiro dan Keitel) bukan superstar pada masa itu. Walau bagaimanapun, filem itu mempunyai segala-galanya yang seseorang mahukan dalam filem gangster Scorsese. Daripada watak-watak muda dan sesat kepada ketua kumpulan yang ganas, kehidupan dunia bawah dimuliakan dan dikutuk dalam ukuran yang sama.

Bangsa Nabi (2009)

Strim di Vudu

Seorang banduan muda bergelut untuk menyesuaikan diri dengan kehidupan di penjara, tetapi keadaan berubah baginya apabila dia terperangkap di bawah sayap ketua kumpulan Corsica. ParisTourist3 berkata mereka “dibiar terdiam, namun sangat berpuas hati.”

Dalam banyak filem gangster, pemenjaraan menunjukkan kegagalan di pihak penjenayah. Ia adalah neraka sedangkan dunia luar adalah syurga. Namun, di alam bangsa kenabianTidak ada tempat yang lebih baik untuk penjenayah yang bekerja keras selain penjara. Bagi protagonis, kehidupan menjadi lebih baik daripada di luar, dan semua ini adalah hasil daripada pembangunan watak yang hebat. Inilah yang peminat akan sangat menghargai dalam filem yang kelihatan membosankan pada mulanya.

Pencuri (1981)

Strim di Kanopi

Seorang pencuri kucing berharap untuk membuat rompakan terakhir sebelum menyelesaikan kehidupan keluarga dengan teman wanitanya, tetapi perkara tidak menjadi seperti yang dia rancangkan. Redditor marco1989 memanggilnya “filem kegemaran James Caan”.

Kerjasama antara Michael Mann dan James sentiasa membuahkan hasil yang hebat. Seperti kebanyakan filem pengarah, terdapat ketegangan yang berterusan, yang menyebabkan penonton tidak pasti tentang nasib pencuri. Subplot telah ditaburkan dalam aktiviti jenayah juga, memberikan penonton banyak alasan untuk tidak menghentikannya.

Seterusnya: 10 Filem Gangster Terburuk Sepanjang Zaman Menurut Rotten TomatoesSource link

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *