10 memoir Harry Potter yang merumuskan dengan sempurna persaingan Dumbledore dan VoldemortFilem terbaru dalam Raksasa yang hebat perniagaan francais, Rahsia DumbledoreAnda membuka pintu kepada masa lalu Albus Dumbledore sedemikian rupa Harry Potter String tidak pernah boleh. Ia menunjukkan kepada penonton petunjuk kepada pertempuran Dumbledore yang paling terkenal dan betapa kompleksnya Dumbledore. Dalam banyak cara, perjuangan Profesor dengan Grindelwald adalah semua yang dia perlukan untuk mempersiapkan pertandingan masa depannya dengan Tuan Kegelapan, Voldemort.

Paparan hari ini

Peminat tegar tahu bahawa sementara Harry adalah Orang Terpilih, Dumbledore adalah dalang sebenar di sebalik kekalahan Voldemort. Persaingan adalah pertempuran kecerdasan yang kompleks antara dua ahli silap mata yang paling berkuasa sepanjang masa, tetapi ia masih boleh disimpulkan hanya dengan beberapa meme yang bagus.


Ia adalah bodoh untuk datang ke sini malam ini, Tom

Di atas segalanya, Voldemort membenci didikan Mugglenya. Dia sentiasa tahu dia entah bagaimana lebih baik daripada kanak-kanak “biasa” yang dibesarkannya di rumah anak yatim, dan mengetahui bahawa dia seorang ahli sihir adalah semua yang dia perlukan untuk mengukuhkan idea itu.

Atas sebab ini, nama bapanya Muggle, yang dianggapnya sudah popular, terpaksa pergi. Nama “Voldemort” menjadi caranya untuk menimbulkan ketakutan dan kawalan ke atas dunia sihir, tetapi Dumbledore tidak membenarkannya untuk bekerja padanya. Memanggil Voldemort “Tom” adalah cara mudah untuk Dumbledore memberitahunya bahawa dia tidak takut.

Dumbledore dan Voldemort mempunyai lebih banyak persamaan daripada yang mereka sedari

Harry sentiasa takut bahawa dia kelihatan terlalu mirip dengan Voldemort. Mereka datang dari latar belakang yang sama, tetapi kuncinya ialah Harry tidak menggunakan masa kanak-kanaknya yang menyedihkan untuk mewajarkan menyakiti orang lain, dan dia juga tidak mengalami kehausan untuk kawalan atau kuasa. Akhirnya, Dumbledorelah yang mempunyai banyak persamaan dengan Raja Kegelapan.

Seperti Voldemort, yang boleh disimpulkan Harry Potter Melalui keinginannya untuk berkuasa, Dumbledore pernah berhasrat untuk mengawal Muggle. Dia teguh dalam perjalanan untuk berkuasa apabila dia menyedari bahawa hasil daripada aspirasi ini adalah kehilangan cinta. Dumbledore benci bahawa dia memahami Voldemort, tetapi itulah sebabnya dia akhirnya dapat membantu Harry menjatuhkannya.

Voldemort tiada had

Apabila Dumbledore mula mendapat kuasa pada masa mudanya, dia tidak lama kemudian mengetahui bahawa dia tidak bersedia untuk membuat pengorbanan yang diperlukan. Jalan gelap yang dia lalui hanya boleh membawa lebih banyak kematian, jadi dia memilih jalan yang lebih baik dan mengelakkan godaan kuasa pada setiap masa.

Perkara yang sama tidak boleh dikatakan tentang Voldemort. Berkali-kali, Raja Kegelapan membuktikan bahawa dia tidak akan berhenti untuk mencapai kuasa, yang dia rasa dia berhutang kepadanya. Jika dia terpaksa menceroboh kubur saingannya dan mencuri tongkat dari tangan mayat itu, jadilah.

Voldemort sentiasa mencari jalan

Walaupun banyak perlindungan yang Dumbledore janjikan akan memastikan Hogwarts selamat, Voldemort sentiasa mencari jalan masuk. Tahun demi tahun, dia menyusup ke dalam istana dalam satu bentuk atau yang lain, sering menggunakan salah satu daripada beberapa bentuk. Harry Potter Pertahankan terhadap guru seni gelap.

Ini menyebabkan ramai peminat tertanya-tanya berapa kerap Dumbledore membenarkan rancangan Voldemort terbongkar, terutamanya kerana dia sentiasa memahami kepentingan nasib dalam dunia sihir. Mungkin, Voldemort tanpa sedar bermain di tangan Dumbledore.

Dumbledore lebih mengenali Voldemort

Memandangkan Dumbledore hampir berjalan di jalan yang sama seperti yang Voldemort lalui semasa dia muda, dia dilengkapi secara unik untuk memahami Tuan Kegelapan. Atas sebab ini, Dumbledore sering mempunyai kisah kebijaksanaan untuk disampaikan kepada Harry yang akan membantu orang yang dipilih memahami dan memastikan bahawa dia tidak mengikuti jalan yang sama.

Profesor lama itu tahu bahawa Voldemort menjauhkan semua pengikutnya dan tidak pernah membina hubungan romantis yang berkekalan. Voldemort melihat ini sebagai kekuatan, tetapi pesaingnya tahu bahawa inilah yang akan membawa kepada kejatuhannya.

Dumbledore boleh mengakali mereka semua

Sejak tahun pertama Harry di Hogwarts, telah menjadi jelas bahawa Dumbledore adalah orang yang memanggil semua pukulan. Dia telah menyediakan keselamatan yang begitu berkesan di sekeliling Batu Falsafah sehingga tidak mungkin Voldemort boleh mendapatkannya. Bagaimanapun, Harry mengambil tanggungjawab untuk melindunginya.

Ini tidak bermakna usaha Harry sia-sia. Dumbledore tahu Harry adalah jawapan kepada kemusnahan Voldemort, dan dia melihatnya Batu Ahli Falsafah Budak kecil itu tidak akan berhenti untuk melakukan perkara yang betul. Sejak tahun itu, Dumbledore mula membina rancangannya untuk menghapuskan saingan jahatnya untuk kebaikan.

Mengajar Voldemort pasti menjadi mimpi ngeri

Dumbledore adalah contoh yang sangat baik tentang bagaimana kuasa besar menuntut tanggungjawab yang besar. Dia dilahirkan sebagai ahli silap mata yang berbakat dan pintar yang tahu dia boleh mencapai apa sahaja yang dia mahukan. Untuk seketika, matlamatnya adalah kekuatan. Tetapi selama bertahun-tahun, aspirasi ini telah beralih kepada pengajaran.

Sudah tentu, ini akhirnya bukan kerja yang tenang untuk mengajar seorang pemuda ajaib. Tugas Dumbledore di Hogwarts ialah bagaimana dia akhirnya bertemu dengan Voldemort dan, beberapa tahun kemudian, Harry. Mengajar ahli sihir yang berkuasa dengan takdir penting bukanlah sesuatu yang mudah, dan tahun-tahun pendidikan mempengaruhi masa depan dunia sihir, termasuk Voldemort sendiri.

Rahsia Dumbledore

Sejak Dumbledore bertemu Tom Riddle, dia bimbang bahawa budak lelaki itu lebih daripada yang dapat dilihat. Diri Voldemort yang lebih muda secara tidak sengaja mendedahkan kecenderungan ganasnya kepada profesor sekolah dalam keterujaannya apabila dia mengetahui dia luar biasa, dan dia tidak dapat menahannya.

Jadi, sementara guru lain, terutamanya guru besar Debette, percaya Tom adalah seorang kanak-kanak yang berbakat dan menawan, Dumbledore lebih tahu. Apabila Dewan Rahsia dibuka, Dumbledore mempunyai sedikit keraguan siapa yang melakukannya. Sudah tentu, tiada siapa yang akan mempercayainya, jadi persaingan bermula.

Pertempuran Menteri untuk Politik Sihir

Apabila ia berkuasa sahaja, Voldemort bukan tandingan Dumbledore. Tuan Kegelapan mungkin menyangka dia berhadapan dengan kuasa yang tidak dilakukan oleh Dumbledore, tetapi dia masih mengelak konfrontasi secara langsung apabila boleh. Jadi, daripada melawan cara lama, Voldemort bergantung pada horcruxesnya Harry Potterdan membuat dasar untuk berurusan dengan Dumbledore.

Persaingan semula jadi dan cita-cita dalam Kementerian Sihir adalah semua yang Voldemort perlukan untuk menghalang Dumbledore daripada mendapat kuasa sebanyak mungkin. Kementerian telah dilengkapi dengan sekutu semula jadi untuk tujuan Pelahap Maut, seperti Dolores Umbridge, dan sangat berjaya menyingkirkan Dumbledore daripadanya.

Dumbledore adalah pemenang

Walaupun usaha Voldemort untuk mencipta Horcrux dan mencapai keabadian, dia meninggal dunia pada usia yang agak muda sebagai ahli sihir. Dia benar-benar percaya bahawa dia telah mencapai matlamatnya sejauh mungkin, tetapi dalam banyak cara, tindakannya itulah yang menyebabkan Voldemort terpaksa menang. Harry Potter.

Dumbledore, yang juga mencari jalan untuk memanjangkan hayatnya pada masa mudanya, menyedari bahawa ketakutan terhadap kematian adalah cara terbaik untuk memastikan ini. The Deathly Hallows adalah pencarian berbahaya untuk ahli sihir yang tidak terkira banyaknya, yang sepatutnya memberi tumpuan kepada orang yang mereka sayangi. Akhirnya pemahaman ini adalah mengapa Dumbledore hidup lama dan Voldemort tidak.

SETERUSNYA: 10 memoir Harry Potter yang meringkaskan keluarga Dursley dengan sempurnaSource link

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *