10 penjahat filem seram (yang bukan wira-wira)


Seram boleh dikatakan jenis penceritaan manusia tertua. Lukisan gua menggambarkan nenek moyang manusia menghadapi raksasa, dan kadangkala menentang manusia lain. Sekarang, dengan filem seperti tersenyum Genre seram terus mendapat sambutan hebat, dan terus mencengkam penonton yang nampaknya tidak berpaling.


Menariknya, iklim hari ini lebih memihak kepada hantu dan syaitan daripada perkara-perkara masa lalu. Filem raksasa juga jarang berlaku, tetapi ia masih wujud. Beberapa penjahat seram yang paling terkenal tidak mempunyai akar dalam okultisme. Sama ada mereka adalah makhluk asing yang membunuh atau orang yang sadis, pembunuh ini meninggalkan jejak mereka di pawagam dengan darah.

Paparan hari ini

10/10 Bruce (penyahkod)

Jerung putih besar yang dipanggil “Bruce” adalah salah satu filem seram musim panas yang paling popular rahang. Filem ini merupakan detik bersejarah di pawagam dan akan memberi kesan kepada orang ramai sehinggakan lawatan ke pantai jatuh secara mendadak dalam kalangan rakyat Amerika selama setahun penuh.

BERKAITAN: 15 Pembunuhan Paling Menakutkan di Seluruh francais Jaws

rahang Ia memainkan ketakutan jerung dan, malangnya, membawa kepada banyak salah tanggapan tentang pencerobohan jerung selama beberapa dekad. pengarang buku rahang Ia bergantung kepada Peter Benchley, yang menjadi pemuliharaan yang teguh sehingga kematiannya. Ini adalah percubaan untuk memulihkan imej jerung yang telah ditanamnya dalam fikiran orang ramai. Ia adalah bukti ketakutan filem itu berlaku.

9/10 Hannibal Lecter (The Silence of the Lambs)

Terdapat banyak pembunuh bersiri dalam filem, tetapi tidak ada yang pernah menawan dan bijak seperti Hannibal Lecter. Berpendidikan dan sopan, Hannibal Lecter boleh berbual dengan seseorang tentang kepentingan karya Dante. Pada masa yang sama, dia mungkin akan memakan bahagian tubuhnya seolah-olah ia adalah stik yang jarang berlaku.

Hannibal Lecter juga merupakan salah satu ikon seram yang jarang berlaku yang mempunyai lebih daripada seorang pelakon hebat yang menggambarkannya. Mads Mikkelsen terus memukau penonton sebagai Hannibal Lecter hingga ke hari ini, menambahkan sentuhan moden kepada pembunuh bersiri yang mulia.

8/10 Xenomorph (asing)

Orang asing yang memulakan semuanya, Xenomorph akan bertanggungjawab untuk kegilaan ciri makhluk itu pada tahun 80-an. Di atas kapal kargo komersial Nostromo, Seorang kru mengambil isyarat kecemasan pada satelit yang tidak diketahui dan memutuskan untuk menyemaknya. Malangnya bagi mereka, Bulan mempunyai “orang yang terselamat”. Cuma bukan manusia.

Xenomorph meletup dalam adegan filem seram dengan membalas dendam, terus keluar dari dada seorang anak kapal Nostromo yang malang. Tidak seperti filem-filem vulgar raksasa masa lalu, makhluk asing Dia menyembunyikan binatangnya, menjadikannya lebih pemarah daripada makhluk separuh masa. Itu sehingga Xenomorph mula memuntahkan asid dan melepaskan lidah kepala kasarnya.

7/10 Muka Kulit (Pembunuhan Beramai-ramai Texas Chainsaw)

Jika ramai menganggap Jason, Freddy, dan Michael sebagai “tiga besar” dunia seram, Leatherface adalah pesaing keempat. Kulit muka boleh dikatakan yang paling menakutkan bagi pembunuh gelandangan. Besar dan ditutup dengan kulit mangsanya, wajahnya membuat Pembunuhan Beramai-ramai Texas Chainsaw Saya berasa lebih pening daripada yang sebenarnya.

Berkaitan: Setiap Filem Texas Chainsaw Massacre, Kedudukan (mengikut IMDb)

Pertama, gergaji ikoniknya tidak membelah orang kepada separuh pada skrin. Seram itu datang dari kelakuannya. Dia jelas seorang lelaki kerdil, dan amuk membunuhnya kelihatan seperti kanak-kanak yang mengamuk. Leatherface secara bersendirian menjadikan ulasan gergaji ini menarik untuk peminat seram.

6/10 Yautja (pemangsa)

Apa yang bermula sebagai filem aksi biasa tahun 80-an telah perlahan-lahan bertukar menjadi seram hidup berkat pemburu terkemuka galaksi, pemangsa. Mereka akhirnya dinamakan sempena Yautja, sekumpulan orang asing yang menganggap memburu sebagai pengalaman keagamaan. Semua teknik dan kekuatan mereka didedikasikan untuk memburu permainan yang paling berbahaya.

Yautja wujud sebagai subversi hidup wira aksi 80-an. Tidak kira betapa kejamnya pahlawan atau senjata apa yang mereka miliki. Yautja lebih baik. Mereka adalah peringatan kepada manusia bahawa sentiasa ada ikan yang lebih besar. Keupayaan untuk membuat Arnold Schwarzenegger, pada kemuncaknya 80-an, melarikan diri kerana takut tempat Yautja dalam sejarah seram.

5/10 Jigsaw (gergaji)

Jenis pemotong memerlukan sesuatu untuk menyedapkannya, dan perangkap dan skema rumit Jigsaw adalah penyelesaiannya. ikonik melihat Francais itu mungkin tidak bertanggungjawab sepenuhnya untuk hutan hijau pada pertengahan tahun 2000-an, tetapi ia sudah tentu membawa perkara yang melampau. Perangkap kejam Jigsaw menolak sampul surat itu dengan cara yang akan menyebabkan kematiannya nasib yang tidak dapat dielakkan Memerah pipi.

Bagi lelaki itu sendiri, Jigsaw adalah watak yang hebat. Tidak dinafikan tidak berat sebelah dan menilai, masih menarik untuk melihat logik dalam “keadilan” beliau. Desakan beliau untuk tidak menjadi “pembunuh” memang mengecewakan, tetapi ia sangat sesuai dengan kepura-puraan watak itu. Walaupun dalam kematian, falsafah Jigsaw merosakkan dunianya selama bertahun-tahun yang akan datang.

4/10 orang asing (orang asing)

The Strangers ialah kumpulan penjahat seram ikonik yang agak muda, tetapi mereka telah memperoleh nama panggilan itu berkat kehadiran mereka yang tidak dapat dilupakan. Dalam menghadapi syaitan yang menakutkan dan kelimpahan, orang asing Ia menonjol dengan menjadi kumpulan yang halus dan jahat. Mereka tidak bertindak seperti pembunuh bersiri premium seperti Jigsaw atau Ghostface.

Sebaliknya, mereka digambarkan sebagai penceroboh yang dingin dan bersahaja. Mereka tidak jelas dan hampir tidak menunjukkan sebarang watak. Tambah kepada yang mengerikan mendedahkan pada akhirnya bahawa mereka tidak berbuat demikian untuk beberapa upacara sakit dan tidak berada di sana untuk mencuri apa-apa; Satu-satunya sebab mereka membunuh dua orang yang tidak dikenali adalah mudah. Ini kerana mereka berada di rumah.

3/10 Norman Bates (pakar psikiatri)

Walaupun bukan pembunuh bersiri pertama dalam pawagam, Norman Bates secara meluas dianggap sebagai bapa kepada arketip slasher. Dalam era apabila perkara paling halus yang dilihat orang pada skrin ialah Lucille Ball yang agak genit, pesakit sosiologi Penonton terkejut dan terpegun dengan keganasan dan tema kejutan yang meresahkan.

BERKAITAN: 8 Jenama Hitchcock’s Psychic

Norman Bates tidak pun didedahkan sebagai penjahat dalam filem itu sehinggalah “Ibu” yang ikonik kini didedahkan. Pembunuhannya terhadap “watak utama” Marion Crane kekal sebagai salah satu kelainan yang paling mengejutkan dalam sejarah seram. Ini akan dicipta semula selepas beberapa dekad dengan Drew Barrymore oleh anotor yang berpengaruh sama, Jerit.

2/10 benda (benda)

Nama “Sesuatu dalam perkara itu Dia adalah salah satu raksasa angkasa lepas paling hebat dalam sejarah filem seram. Walaupun Xenomorph dan Yautja menakutkan dengan sendirinya, “perkara” itu sangat kabur. Tidak tahu dari mana dia berasal atau jenis matlamat yang dia ada. Apa yang dia lakukan ialah membunuh kru penyelidik yang terkandas dengan cara yang teratur.

keberkesanan perkara itu Ini adalah terima kasih kepada kesan praktikal yang mengerikan. Setiap bentuk “benda” yang diambil adalah menjengkelkan tetapi indah. Kepala berubah menjadi labah-labah, anjing menjadi slug, dan semuanya menjadi tegang di antaranya, perkara itu Ia mempunyai berpuluh-puluh bentuk untuk raksasanya, tiada satu pun yang mendedahkan bentuk asalnya.

1/10 Pembunuh Muka Hantu (Menjerit)

Ghostface Killer bukan sahaja menyuntik genre seram dengan kehidupan baru, mereka telah mengubah keseluruhan landskap seram dengan pembunuhan yang disedari. Wes Craven bosan dengan genre seram semasa tahun 90-an, dan Jerit Itu adalah cara dia meluahkan segala keluhannya dengan gaya yang disenanginya. Pada masa yang sama, dia masih membuat filem seram yang hebat, kerana ia adalah Wes Craven.

Ghostface Killer sangat bagus kerana sentiasa ada lebih daripada satu. Mereka semua adalah pembunuh yang bijak, sedar bahawa mangsa mereka akan melakukan perkara yang “realistik”. Watak mungkin rasional, tetapi begitu juga pembunuh. Ia menjadikan seram itu lebih realistik kerana watak “melakukan perkara yang betul” dan masih terbunuh kerananya. Ghostface Killer ialah pembunuh bersiri ikonik yang mewakili genre slash, Snark dan segala-galanya dengan sempurna.

Seterusnya: Setiap filem Scream, disusun mengikut ScarinessSource link

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *