Apakah Windows 11 Focus Assist?Windows 11 hadir dengan pelbagai ciri baharu serta peningkatan kepada ciri lama, seperti Windows 11 Focus Assist.

Windows 11 telah dilancarkan pada Oktober tahun lalu, dengan reka bentuk semula yang benar-benar baharu berbanding Windows 10 serta pelbagai ciri baharu.

Walaupun Focus Assist pada asalnya dilancarkan dengan Windows 10 pada 2018, ia kini boleh didapati pada Windows 11 dengan lebih banyak keupayaan berbanding sebelum ini. Teruskan membaca untuk mengetahui semua yang anda perlu ketahui tentang Windows 11 Focus Assist.

Apakah Windows 11 Focus Assist?

Focus Assist sebelum ini dipanggil Quiet Hours dalam Windows 10, dan bertujuan untuk membantu pengguna mengurangkan gangguan semasa bekerja. Menghidupkan Bantuan Fokus akan menghentikan pemberitahuan daripada dipaparkan pada skrin anda semasa anda bekerja, bukannya mengalihkannya ke pusat pemberitahuan, di mana ia boleh disemak pada masa yang lebih baik.

Pemberitahuan boleh memberi kesan negatif pada produktiviti kami, kerana ia boleh menghilangkan tugas anda dan membuat sesuatu yang baharu sepenuhnya. Walau bagaimanapun, meredam semua pemberitahuan juga boleh memberi kesan negatif, kerana anda mungkin kehilangan e-mel penting atau terlupa tarikh akhir yang anda cadangkan.

Untuk membantu mengurangkan isu ini, pengguna yang ingin menggunakan Focus Assist boleh memilih pemberitahuan yang mereka mahu terima semasa mod Focus Assist. Ini bermakna anda masih boleh dimaklumkan tentang perkara yang mendesak atau mendesak sambil menyimpan semua e-mel dan pemberitahuan yang anda tidak perlu tahu pada hari itu.

Jika anda berminat untuk menggunakan ciri ini tetapi tidak mempunyai versi Windows terkini, anda boleh memuat turun dan memasangnya, atau anda boleh menggunakan ciri Quiet Hours daripada Windows 10. Walau bagaimanapun, Quiet Hours membenarkan pengguna menghidupkan ciri ini atau dimatikan dan tidak disertakan dengan sebarang pilihan penyesuaian Sama seperti Focus Assist.Source link

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *