Apple akan memindahkan 25% pengeluaran iPhone dari China ke India, dilaporkan


Memandangkan ketegangan geopolitik yang semakin meningkat dan kebimbangan rantaian bekalan yang disebabkan oleh penutupan COVID, nampaknya Apple secara beransur-ansur berusaha untuk mengurangkan pergantungannya kepada China untuk mengeluarkan peranti. Kini, penganalisis JP Morgan dikatakan meramalkan bahawa menjelang 2025 syarikat yang berpangkalan di Cupertino itu akan mengeluarkan kira-kira 25% daripada iPhonenya di India. Dalam masa terdekat, Apple menjangkakan bahawa menjelang akhir tahun 2022, India akan mengeluarkan 5% daripada semua telefon pintar iPhone 14. Akibatnya, pengeluar barangan Apple lain di luar China juga mungkin meningkat.

India akan mengeluarkan lebih banyak iPhone menjelang 2025

iPhone 13, iPhone 12 dan iPhone SE adalah antara model iPhone lama yang kini dibuat oleh Apple di India. Apple akan kurang bergantung kepada China untuk pembuatan, yang boleh memberi kesan kepada kedua-dua harga dan ketersediaan keseluruhan. iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro dan iPhone 14 Pro Max kini boleh didapati daripada Apple, dan hanya China dibenarkan mengeluarkan kesemuanya.

Selepas bekerjasama dengan Wistron untuk menghasilkan iPhone 12 dan iPhone SE, Apple mula mengeluarkan model iPhonenya sendiri pada 2017. Sebaliknya, Foxconn yang berpangkalan di negara itu adalah pengeluar iPhone 13. Pakar itu juga menyebut bahawa terdapat kemungkinan Barangan Apple yang lain, termasuk Apple Watch dan AirPods, akan dihasilkan di mana-mana selain China. Hon Hai dan Pegatron, dua pembekal Taiwan, dilihat sebagai penting untuk memindahkan pengeluaran ke India.

Kumpulan pertama iPhone 14 dijangka keluar pada akhir Oktober atau awal November. Pengeluaran peranti itu dikatakan bermula di India. Kira-kira 5% daripada jumlah pengeluaran iPhone 14 dijangka datang dari barisan pengeluaran India menjelang akhir tahun 2022.

Dalam berita berkaitan, Wistron dan Tata dikatakan sedang berunding untuk membentuk usaha sama dengan tujuan untuk mengeluarkan iPhone di India. Perjanjian ini mungkin akan meningkatkan keupayaan Wistron untuk menghasilkan iPhone lima kali ganda.

Source link

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *