Apple menaikkan harga App Store di beberapa negara


Apple mengumumkan pada hari Isnin bahawa ia tidak lama lagi akan menaikkan harga App Store di beberapa negara, termasuk Jepun, Korea Selatan, dan beberapa negara lain di Eropah. Kenaikan harga akan dikenakan pada kedua-dua apl App Store dan pembelian dalam apl mulai bulan Oktober.

Harga kedai aplikasi semakin mahal

Seperti yang diperincikan dalam nota yang dihantar kepada pembangun, kenaikan harga App Store akan dikenakan di banyak negara kali ini.

Wilayah yang terjejas ialah Chile, Mesir, Jepun, Malaysia, Pakistan, Poland, Korea Selatan, Sweden, Vietnam dan Setiap rantau menggunakan euro sebagai mata wangnya – yang merangkumi negara seperti Perancis, Jerman, Itali, Portugal dan Sepanyol.

Tiada butiran tentang mengapa Apple akan menaikkan harga App Store di negara-negara ini, tetapi ini berkemungkinan berkaitan dengan kejatuhan nilai mata wang tempatan berbanding dolar. Sebagai contoh, euro kini telah mencapai tahap pariti dengan dolar, sesuatu yang tidak pernah berlaku dalam tempoh 20 tahun yang lalu. Produk Apple juga menjadi lebih mahal di Eropah atas sebab yang sama.

Apple berkata kenaikan harga di Vietnam adalah disebabkan oleh peraturan cukai tempatan yang baharu.

Seawal 5 Oktober 2022, harga untuk apl dan pembelian dalam apl (tidak termasuk langganan pembaharuan automatik) akan meningkat di App Store di Chile, Mesir, Jepun, Malaysia, Pakistan, Poland, Korea Selatan, Sweden, Vietnam dan semua wilayah yang menggunakan mata wang euro.

Di Vietnam, kenaikan ini juga mencerminkan peraturan baharu untuk Apple memungut dan menghantar cukai yang berkenaan, seperti Cukai Nilai Ditambah (VAT) dan Cukai Pendapatan Korporat (CIT) pada kadar 5% masing-masing.

Bagi mereka yang tinggal di zon Euro, apl dan pembelian dalam apl berharga €0.99 kini berharga €1.19. Item berharga 9.99 euro akan naik kepada 11.99 euro. Apple mengingatkan pembangun bahawa harga App Store baharu akan berkuat kuasa pada 5 Oktober 2022. Pembangun boleh mengekalkan harga langganan untuk pelanggan sedia ada jika mereka mahu.

Butiran lanjut boleh didapati di tapak web Pembangun Apple.

Baca juga

FTC: Kami menggunakan pautan ahli gabungan untuk memperoleh pendapatan. lebih.


Lihat 9to5Mac di YouTube untuk lebih banyak berita Apple:Source link

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *