Apple Store di Oklahoma Undi untuk kesatuan


Apple Store kedua di AS telah mengundi secara rasmi untuk mewujudkan sindiket. Majoriti pekerja di Apple Store di Oklahoma City mengundi kesatuan sekerja pada hari Jumaat dan akan menyertai kesatuan Pekerja Komunikasi Amerika.

Ini berlaku selepas Apple melancarkan faedah baharu untuk pekerja runcit dan korporat awal minggu ini, tetapi faedah tersebut akan ditahan daripada kedai tempat pekerja telah menyertai kesatuan sekerja.

Apple Penn Square di Oklahoma City ialah Apple Store kedua di AS yang menyertai sindiket. Yang pertama ialah sebuah kedai di Towson, Maryland, awal tahun ini, di mana pekerja mengundi kesatuan sekerja dan diwakili oleh Persatuan Machinists dan Pekerja Aeroangkasa Antarabangsa.

Selepas undian minggu ini, Lembaga Perhubungan Buruh Kebangsaan AS mengira undian yang dikemukakan oleh pekerja di Apple Penn Square pada malam Jumaat. Majoriti 95 pekerja kedai mengundi kesatuan sekerja

Dalam satu kenyataan, Apple menekankan bahawa ia percaya hubungan “langsung dan kolaboratif” adalah pilihan terbaik untuk komunikasinya dengan pekerja runcit. Bloomberg Dia mempunyai kenyataan penuh:

Kami percaya bahawa hubungan terbuka, langsung dan kerjasama yang kami nikmati dengan ahli pasukan kami yang dihargai adalah cara terbaik untuk menyampaikan pengalaman yang sangat baik kepada pelanggan dan pasukan kami.

Kami berbangga untuk menawarkan ahli pasukan kami pampasan yang kukuh dan faedah yang luar biasa. Sejak 2018, kami telah meningkatkan kadar permulaan kami di Amerika Syarikat sebanyak 45% dan membuat beberapa penambahbaikan ketara kepada faedah peneraju industri kami, termasuk program pendidikan dan sokongan keluarga baharu.

Apple telah memberi amaran kepada pekerja tentang beberapa potensi kelemahan kepada kesatuan sekerja, terutamanya tentang cara mereka mempengaruhi komunikasi antara kepimpinan dan pekerja.

Dalam video dan memo yang diedarkan ke kedai Apple bulan lepas, ketua runcit Deirdre O’Brien menjelaskan bagaimana kesatuan itu boleh membahayakan pekerja dan membawa kepada “kurang peluang” dan “kurang prihatin terhadap merit.” O’Brien menyatakan kepada pekerja bahawa “anda mempunyai hak untuk menyertai kesatuan, tetapi anda juga mempunyai hak untuk tidak menyertai kesatuan.”

Syarikat itu juga telah membuat beberapa penambahbaikan kepada faedah pekerja, termasuk menaikkan pampasan minimum untuk pekerja runcit kepada $22 sejam.

Sekarang pekerja di Apple Store di Oklahoma City telah mengundi untuk menubuhkan kesatuan sekerja, rundingan kontrak boleh dimulakan antara pengurusan dan pekerja komunikasi di Amerika. Proses usaha ke arah perjanjian tawar-menawar kolektif ini boleh mengambil masa lebih daripada satu tahun, kerana Bloomberg menunjuk ke.

Baca lebih lanjut:

FTC: Kami menggunakan pautan ahli gabungan untuk memperoleh pendapatan. lebih.


Lihat 9to5Mac di YouTube untuk lebih banyak berita Apple:Source link

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *