Baktéri anu tiasa nganggo runtah plastik salaku sumber pangan henteu saé sapertos anu disada: ScienceAlert


Polusi palastik téh kaluar kontrol unggal taun, leuwih ti 8 juta ton polimér sintétik asup ka sagara, sababaraha nu tilelep kana taneuh, balik deui ka pantai atawa ngumpulkeun dina jumlah badag, hese ngitung.

Sadayana plastik anu leungit mangrupikeun misteri, tapi sababaraha panaliti nyangka mikroba lapar sawaréh disalahkeun.

Percobaan di laboratorium ayeuna nunjukkeun yén spésiés katelah RhodococcusÉta lalaunan ngarecah sareng nyerna plastik anu didamel tina poliétilén (PE).

Loba dipaké dina bungkusan, Poliétilén nyaéta palastik panglobana dihasilkeun di dunya, sarta teu jelas naha Bungkusan Diantara litters ieu di alam liar, panilitian anyar negeskeun yén aranjeunna sanggup sahenteuna éta.

Kelas saméméhna kapanggih stress Bungkusan Aranjeunna ngambang dina mémbran sél padet luhureun plastik laut.Ogé, pilarian aslina abdi taun 2006 ngusulkeun palastik handap Bungkusan Éta nabrak langkung gancang ti biasana.

panalungtikan anyar confirms ieu.

“Ieu kahiji kalina kami geus ditémbongkeun ku cara kieu yén baktéri sabenerna nyerna plastik jadi karbon dioksida jeung molekul séjén,” nyebutkeun Maaike Goudriaan, a ékologi mikroba di Royal Walanda Institute pikeun Oceanographic Panalungtikan (NIOZ).

Pikeun meniru cara alami palastik ngarecah dina permukaan laut, Guderian sareng rekan-rekanna ngungkabkeun conto plastikna kana sinar ultraviolét sareng ngalungkeun kana cai laut buatan.

“Perlakuan ultraviolét diperlukeun sabab urang geus nyaho yén cahya panonpoé sawaréh degrades plastik jadi baktéri bites-ukuran,” cenahna. Guderian ngajelaskeun.

Sanggeus éta, tim ngawanohkeun galur Bungkusan ka adegan.

Ku cara ngukur tingkat isotop karbon anu dileupaskeun tina plastik ngahinakeun anu disebut karbon-13, pangarang ngira-ngira yén polimér dina ékspériménna ngahina dina laju 1,2 persén per taun.

Tim éta henteu tiasa nangtoskeun sabaraha plastik anu dikorosi ku sinar UV dibandingkeun sareng kagiatan mikroba, tapi jelas yén baktéri maénkeun peran. Sampel baktéri saatos ékspérimén nunjukkeun pilem asam lemak anu beunghar karbon-13.

Laju buruk plastik anu diidentipikasi dina ulikan ieu lambat teuing pikeun ngarengsekeun polusi plastik di sagara urang, tapi éta nunjukkeun dimana sababaraha plastik anu leungit planét urang tiasa angkat.

“Data kami nunjukkeun yén cahya panonpoé bisa ngurangan jumlah vast plastik ngambang nu geus ngotoran sagara saprak 1950s,” nyebutkeun microbiologist Annalisa Delre.

Mikroba teras tiasa asup sareng nyerna sawaréh lebu Panonpoé.

Kusabab 2013, peneliti geus ngingetkeun yén mikroba boga potensi pikeun mekar dina patch plastik di sagara, nyieun hiji ékosistem jieunan nu geus datang ka katelah plasticosphere nu.

Malah aya bukti yén sababaraha komunitas mikroba ieu diadaptasi pikeun tuang sababaraha jinis plastik.

Panaliti saméméhna parantos ngaidentipikasi baktéri sareng jamur anu sigana ngadahar plastik di Bumi sareng sagara. Tapi bari pangaweruh ieu bisa mantuan kami hadé ngadaur mulangkeunana runtah saméméh asup ka alam liar, kagunaan séjén na masih didebat.

Sababaraha élmuwan ngusulkeun némbak permén karét plastik di titik-titik polusi, sapertos sampalan sampah anu ageung di Samudra Pasifik.

Upami teu kitu Kaula teu yakin éta mangrupakeun ide nu sae. Énzim rékayasa sareng baktéri pikeun ngadekonstruksi palastik sapertos cara anu saé pikeun ngaleungitkeun sampah, tapi sababaraha ahli hariwang yén éta tiasa gaduh efek samping anu teu dihaja dina ékosistem alam sareng wéb dahareun.

Barina ogé, megatkeun plastik teu merta hiji hal anu alus. Mikroplastik langkung hese dibersihkeun tibatan potongan anu langkung ageung, sareng résidu leutik ieu tiasa mendakan jalan kana wéb dahareun. Contona, feeder filter bisa ngahaja nyokot potongan leutik plastik saméméh mikroba.

Panaliti internal ku 2020, unggal conto kadaharan laut anu diuji di pasar Australia ngandung mikroplastik.

Pangaruh kana kaséhatan manusa atanapi sato henteu dipikanyaho.

“Nyegah langkung saé tibatan beberesih,” saur Guderian.

“Ngan urang manusa tiasa ngalakukeun éta.”

Ulikan ieu diterbitkeun dina Buletin Polusi Laut.



Source link

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *