Batman ditakdirkan untuk wujud dalam bayang-bayang Nolan (dan tidak mengapa)


Persamaan warna bermakna bahawa Matt Reeves Batman Dia akan sentiasa menghadapi perbandingan dengan Christopher Nolan Kesatria gelap Tiga kali ganda, tetapi ia mungkin sebenarnya bukan perkara yang buruk. Setakat watak ikonik, terdapat beberapa watak fiksyen dengan sejarah sinematik yang panjang dan mengagumkan seperti Batman. Selama beberapa dekad beliau sebagai salah seorang tokoh yang paling menonjol dalam budaya pop, Batman telah melihat banyak penjelmaan sinematik, yang masing-masing dalam beberapa cara menyumbang kepada pembentukan lagenda terhebatnya. Cerita Batman biasanya meneroka tema yang lebih mendalam tentang dualiti, kemanusiaan, rasional dan menangani trauma emosi, serta menyediakan peluang untuk aksi adiwira yang menarik.

Paparan hari ini

Di antara banyak lelaran moden watak, mungkin tidak ada yang lebih inventif daripada Christopher Nolan Kesatria gelap Trilogi, yang memberikan watak baru dan sangat menarik. Bermula dengan nama yang sesuai Batman BermulaTrilogi itu terus mendapat pujian kritis Kesatria gelap Ia dibulatkan sebelum ini The Dark Knight Bangkit. Dibintangi oleh Christopher Bell sebagai Batman, trilogi Christopher Nolan telah terbukti mungkin merupakan penjelmaan watak yang paling popular sejak ditayangkan, sebahagian besarnya berkat pendekatannya yang berasas dan kasar terhadap cerita Batman.

BERKAITAN: Populariti Batman Membuktikan DCEU Sudah Ditakdirkan

Adalah menarik bahawa Matt Reeves Batman Ia menyentuh banyak idea yang sama seperti filem Nolan. Persamaan warna dan visual di sebalik penjelmaan Tentara Salib Berjubah serta-merta mencetuskan perbandingan penting, dan nampaknya kemungkinan besar ini akan berterusan hingga ke tahap mual. Memandangkan dunia Christopher Nolan nampaknya telah menjadi inspirasi untuk Batman arahan Robert Pattinson, Batman Dia mungkin ditakdirkan untuk wujud dalam bayang-bayang Nolan Kesatria gelap Wayang. Walau bagaimanapun, ini mungkin sebenarnya bukan perkara yang buruk, kerana kekuatan satu versi sebenarnya boleh menyerlahkan kekuatan versi yang lain, menjadikan kedua-dua penjelmaan kelihatan lebih baik berbanding.


Batman berkongsi beberapa persamaan dengan trilogi Nolan

Persamaan yang nyata antara Batman dan Christopher Nolan Kesatria gelap Trilogi ini agak mudah, tetapi ia menyumbang banyak kepada perbandingan antara kedua-duanya dengan menjadikannya kelihatan berkaitan secara semula jadi. Cara yang paling jelas di mana versi berasingan watak-watak adalah serupa ialah nada berani filem masing-masing. Nolan’s World ialah kisah benar dan realistik Batman dan watak sokongannya Kesatria gelap Tiga penjahat khususnya sedang menjalani reka bentuk semula yang besar.

benda ini Batman juga mendapat manfaat daripada. Kisah Reeves mendapat inspirasi tonal yang jelas daripada filem Nolan, dengan sifat ceritanya yang lebih tertanam dan dunia sebagai bahagian penting dalam Batman Sama seperti ia adalah untuk Kesatria gelap tiga kali ganda. Walaupun kedua-dua versi menggunakan penjahat yang sangat berbeza, mereka meneroka tema yang hampir sama: Batman mendapati identitinya sebagai wira melalui cara yang dilihat/diperlukan oleh Gotham, dan watak tituler itu berubah daripada melepaskan trauma emosi zaman kanak-kanak Bruce kepada sesuatu yang lebih optimistik. . Persamaan antara Batman Dan juga Kesatria gelap Triple adalah mudah, dan ia memudahkan banyak perbandingan.

Nolan melakukan realisme berani dalam filem Batman dahulu

Walaupun kedua-dua versi watak mendapat manfaat daripada realisme yang berani, Nolan melakukannya lama sebelum Matt Reeves melakukannya, yang jelas ketara. The Kesatria gelap Trilogi Batman menjadikannya berani dan berasas dengan memperkenalkan lebih masuk akal ke dalam penciriannya, serta di Gotham City. Hakikat bahawa Nolan adalah orang pertama yang berjaya mengambil pendirian realistik untuk watak Batman dalam aksi langsung adalah kunci: Filem Nolan menjadi contoh untuk watak yang dimainkan oleh Matt Reeves. Batman Ia seolah-olah mengikut.

BERKAITAN: Nolan Dark Knight Trilogy menggunakan helah yang bijak untuk membuat Batman berfungsi

Walaupun kedua-dua penjelmaan watak itu mempunyai taktik dan taktik memerangi jenayah yang berbeza, kedua-duanya adalah adaptasi yang lebih meluas digunakan untuk cerita konsisten Batman. Sebagai contoh, apabila Batman Bell lebih bergantung pada alat dan teknologi, Pattinson lebih memfokuskan pada kerja detektif. Kedua-duanya mungkin meneroka idea yang berbeza dalam versi Batman mereka, tetapi kedua-duanya menggunakan realisme yang sama. Seperti yang dilakukan Nolan pada mulanya, filem Matt Reeves nampaknya ditakdirkan untuk dipanggil klon Nolan semata-mata kerana ia berfungsi sebahagian besarnya dalam julat warna yang sama.

Matt Reeves Gotham membina idea Nolan

Walaupun mudah untuk melihat dan menolak persamaan yang dangkal BatmanInovasinya sendiri seperti dimuat turun dari Kesatria gelap Kejayaan tiga kali ganda, pada dasarnya tidak begitu. Christopher Nolan juga meletakkan asas dengan ciptaannya Kesatria gelap trilogi, penggambaran fiksyen watak Matt Reeves harus dilihat berdasarkan karya Nolan dan bukannya menirunya. Walaupun Nolan menetapkan duluan, Reeves mengukuhkan banyak ideanya, dan inilah yang menjadikannya Batman Setiap keping adalah sebesar Kesatria gelap tiga kali ganda.

Banyak idea Reeves nampaknya pada mulanya timbul daripada unsur-unsur yang berjaya dalam filem Nolan, tetapi dikembangkan lebih jauh. sebagai contoh, BatmanPermainan Riddler diilhamkan oleh penjenayah sebenar, dan walaupun sifat realistik itu telah menarik beberapa persamaan dengannya Kesatria gelapJoker, Dano’s Riddler adalah penjahat yang lebih munasabah. Menyedari bahawa membuat sesuatu yang masuk akal tidak sama dengan menjadikannya realistik, Reeves dengan mahir membina asas yang diletakkan oleh filem Nolan—taktik yang dia gunakan selama ini. Batmanmenjadikan filemnya sebagai kesinambungan rohani inovasi Nolan dalam Batman.

Mengapa perbandingan antara filem Reeves dan Nolan bagus untuk Batman

Walaupun idea itu mungkin menjadi bumerang, perbandingan antara mereka Batman Dan juga Kesatria gelap Trilogi sebenarnya cukup bagus. Dengan dua versi yang dinilai antara penjelmaan watak yang diterima terbaik, analisis kekuatan dan kelemahan masing-masing hanya menentukan apa yang menjadikan filem Batman yang bagus. Dengan dua versi Batman yang berbeza, kedua-duanya menerima pujian kritikal yang tinggi, adaptasi watak pada masa hadapan mempunyai rangkaian idea popular yang lebih luas untuk diambil, dan pembikin filem lain tahu idea mana yang berkesan dan mana yang tidak.

BERKAITAN: Mengapa Peminat Batman Suka Gotham Untuk Matt Reeves (Tetapi Dibahagikan Pada Nolan)

Walaupun perbezaan antara versi Batman dan Robert Pattinson versi Christian Bale adalah banyak, mereka mempunyai persamaan kromatik. Batman Dan juga Kesatria gelap Trilogi membuat perbandingan tidak dapat dielakkan. Nolan memukul Reeves pada watak yang bermaksud Batman Ia sentiasa ditakdirkan untuk wujud dalam bayang-bayang pencapaian Nolan, tetapi perbandingan yang sihat antara keduanya hanya akan menjadikan penjelmaan masa depan lebih baik. Seperti Christopher Nolan Kesatria gelap Trilogi itu menetapkan model yang berjaya untuk filem Batman, Matt Reeves Batman Saya melakukan satu-satunya perkara yang logik: Ia meminjam elemen terbaik dan mengubah selebihnya, membuat filem yang serupa secara kromatik, tetapi berbeza secara naratif yang juga mendapat sambutan daripada pengkritik.Source link

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *