Bolehkah kamera konsep Xiaomi merevolusikan fotografi telefon pintar?


PENDAPAT: Minggu ini, Xiaomi melancarkan telefon berkonsepkan kamera yang membuka kemungkinan baharu untuk fotografi telefon pintar. Adakah ini cara untuk masa depan?

Setiap tahun kami melihat pengeluar telefon pintar cuba mendapatkan satu daripada baki persaingan dengan ciri pengimejan baharu, yang sering bertukar menjadi gimik yang kurang mendapat perhatian selepas satu atau dua minggu pertama selepas pelancaran. Walau bagaimanapun, dari semasa ke semasa kami mendapat gambaran tentang penukar permainan sebenar – dan Xiaomi mungkin telah memberikannya kepada kami minggu ini.

Idea besar Xiaomi adalah untuk melampirkan kanta Leica luaran pada versi konsep Xiaomi 12S Ultra, dan memanfaatkan penderia imej 1 inci yang besar untuk menjadikan telefon pintar menjadi kamera yang lebih berkebolehan, dalam usaha sebenar untuk merapatkan jurang antara kamera telefon pintar dan DSLR asal.

Ciri ini didakwa memberikan “keupayaan resolusi, kebolehtelapan dan kedalaman medan sebenar” yang sukar dicipta oleh telefon pintar lain. Walaupun kami telah melihat telefon pintar dengan penderia yang lebih besar, atau kanta yang lebih khusus, ini adalah prospek yang lebih bercita-cita tinggi.

Jelas sekali, ciri ini, yang masih hanya konsep dan tidak tersedia untuk pembelian, hanya untuk penggemar fotografi dan bukan untuk pengguna telefon pintar biasa; Atas sebab tertentu, lampiran itu pasti akan sangat mahal, dan sebaliknya, pengguna biasa mungkin mendapati kanta itu agak berat untuk dibawa ke mana-mana.

Tetapi untuk khalayak sasaran yang tepat, pembangunan jenis ini boleh membuka kemungkinan baharu untuk perkara yang boleh anda lakukan dengan telefon kamera, mengalih keluar pengehadan faktor bentuk tradisional dan membawa tahap kefungsian yang baharu kepada peranti hanya dengan satu sentuhan. dan klik.

Saya berasa menggalakkan untuk melihat perkembangan khusus seperti ini berlaku, semata-mata kerana pasaran pengguna yang luas untuk telefon pintar tidak sama sekali. Setiap daripada kita kini menggunakan telefon pintar dalam satu cara atau yang lain, dan sudah tentu kita mempunyai cara yang berbeza dan keinginan yang berbeza untuk menggunakannya. Walaupun peranti ini tidak pernah berharap untuk menjadi laris, jika dilakukan dengan baik, ia boleh menjadi sempurna untuk segmen pengguna yang lebih kecil dengan cara yang sama ramai merasakan bahawa generasi pertama telefon boleh lipat berfungsi dengan baik.

Lebih daripada itu, saya juga teruja melihat perkongsian antara Xiaomi dan Leica sudah membuahkan hasil. Selama bertahun-tahun saya agak ragu-ragu bahawa tawaran sedemikian sebenarnya mengubah banyak tentang perkakasan pada telefon pintar; Sebagai contoh, kami gagal melihat peningkatan kualitatif dalam kualiti kamera pada OnePlus 10 Pro walaupun jenama itu mencapai kesepakatan yang menarik perhatian dengan Hasselblad. Tetapi contoh ini jelas menunjukkan bahawa pengeluar telah bekerjasama untuk mencipta sesuatu yang baharu.

Pemandangan separuh atas telefon pintar One Plus 9 biru muda terbaring terbalik di atas meja kayu

Walaupun kami tidak akan melihat peranti konsep ini di rak kedai dalam masa terdekat, sayang sekali versi peranti pertama yang boleh dipasarkan ini tidak begitu jauh. Kemajuan seperti ini menunjukkan bahawa inovasi pastinya tidak mati dalam industri, dan masih ada hari-hari yang menarik di hadapan untuk telefon pintar.Source link

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *