Cara Mendayakan Mod Lockdown untuk Meningkatkan Keselamatan pada iPhone dan iPad


Dengan keluaran iOS 16 dan iPadOS 16, Apple memperkenalkan mod Lockdown, memberikan pengguna tahap keselamatan “maksimum”. Artikel ini menerangkan siapa mod Lockdown, perkara yang dilakukan dan cara mendayakannya.


Dalam ‌iOS 16‌ dan iPadOS 16‌, Apple membawakan untuk pengguna iPhone dan Mod Lockdown iPad, ciri keselamatan pilihan baharu yang direka untuk melindungi pengguna yang mungkin berisiko serangan siber disasarkan tinggi daripada syarikat swasta yang membangunkan perisian pengintip tajaan kerajaan.

Walaupun ciri ini menyasarkan sebilangan kecil pengguna yang boleh menjadi sasaran serangan siber, seperti wartawan, aktivis dan kakitangan kerajaan, mana-mana pengguna boleh mendayakannya pada peranti mereka untuk apa yang Apple panggil tahap keselamatan “melampau”.

Perlindungan mod kunci

Apabila didayakan, mod Kunci mengehadkan atau melumpuhkan kefungsian ciri, apl dan tapak web dengan ketat. Perlindungan status insurans termasuk:

 • Dalam apl Mesej, kebanyakan jenis lampiran mesej selain daripada imej disekat dan beberapa ciri seperti pratonton pautan tidak tersedia.
 • Panggilan FaceTime daripada orang yang anda tidak pernah hubungi sebelum ini disekat. Jemputan ke perkhidmatan Apple lain daripada orang yang anda belum jemput sebelum ini juga disekat.
 • Sesetengah teknologi web yang kompleks dan ciri penyemakan imbas, termasuk kompilasi JavaScript tepat dalam masa (JIT), dilumpuhkan melainkan pengguna mengecualikan tapak yang dipercayai daripada mod kunci keluar. Perlindungan ini digunakan untuk Safari dan semua penyemak imbas web lain yang menggunakan WebKit merentas ‌iPhone‌, ‌iPad‌ dan Mac.
 • Album kongsi akan dialih keluar daripada apl Foto dan jemputan ke album kongsi baharu akan disekat.
 • Apabila peranti dikunci, sambungan berwayar dengan peranti/aksesori lain disekat.
 • Profil konfigurasi tidak boleh dipasang dan peranti tidak boleh mendaftar dalam Pengurus Peranti Mudah Alih (MDM), semasa mod terkunci dihidupkan.

Cara Mendayakan Mod Kunci pada iPhone dan iPad

Mod kunci dimatikan secara lalai pada iPhone‌ dan iPad‌, tetapi anda boleh mendayakannya dengan mengikuti langkah ini.

 1. Mainkan fail tetapan Permohonan.
 2. Tatal ke bawah dan ketik Privasi dan keselamatan.
 3. Tatal ke bahagian bawah senarai dan klik di bawah Keselamatan mod kunci.
 4. Baca maklumat pada skrin, kemudian ketik Hidupkan mod kunci.
 5. Lihat senarai perlindungan. Jika anda masih gembira untuk meneruskan, ketik Hidupkan mod kunci.

tetapan

Apple telah menambah kategori baharu pada program Security Bounty untuk memberi ganjaran kepada penyelidik yang mendapati Mod Lockdown mengatasi dan membantu meningkatkan perlindungan, jadi harapkan perlindungan baharu akan ditambah dari semasa ke semasa.Source link

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *