Cara menghidupkan pengesanan batuk dan dengkuran pada Pixel 7


Pengesanan batuk dan dengkuran pada Android agak baharu, dan ia telah diperkenalkan kepada pengguna dengan pelancaran siri Pixel 7. Dengan itu, anda boleh mengetahui dengan mudah jika anda menghadapi masalah bernafas pada waktu malam. Begini cara ia berfungsi.

Ciri yang mengesan apabila anda batuk atau berdengkur pada waktu malam agak mudah. Dengan Pixel 7, peranti anda boleh mendengar pada waktu malam. Dengan berbuat demikian, dia boleh membezakan antara berdengkur biasa dan masalah pernafasan yang berat, seperti batuk.

Alat ini adalah sebahagian daripada suite ciri Kesejahteraan Digital Pixel. Dengan mod waktu tidur Android, anda boleh meminta peranti anda menyemak corak pernafasan yang mungkin membimbangkan. Pada waktu malam, telefon anda akan mengenal pasti cap masa apabila anda sama ada berdengkur atau batuk. Keesokan harinya, anda boleh menyemak untuk melihat bagaimana pernafasan anda, dengan graf terperinci tentang apa yang berlaku.

Cara mengaktifkan pengesanan batuk dan dengkuran pada telefon Pixel

Pada masa ini, hanya siri Pixel 7 yang dapat menggunakan alat baharu Google untuk pengesanan batuk dan dengkuran. Anda boleh menemuinya di bahagian Mod Waktu Tidur.

  1. Pada telefon Pixel, pergi ke Fail tetapan Dengan menatal ke bawah dua kali dan mengklik pada Fail tetapan gear.
  2. Cari dan ketik Kesejahteraan Digital dan Kawalan Ibu Bapa.
  3. Cari dan ketik mod masa tidur.
    • nasihat: Jika anda mempunyai kotak tetapan pantas mod waktu tidur, anda boleh menekannya lama untuk mengakses pilihan mod waktu tidur.
  4. Di bawah Ringkasan Mingguan, ketik Maklumat tentang batuk dan berdengkur.
  5. Dia pukul benarkan lulus.
  6. hidupkan Mengesan batuk dan berdengkur.

NB: Anda perlu membuat jadual waktu tidur untuk menghidupkan ciri ini secara automatik pada waktu malam.

Sebaik sahaja anda mempunyai persediaan pengesanan batuk dan dengkuran, anda tidak perlu melakukan apa-apa lagi. Pada waktu malam, atau apabila mod waktu tidur dihidupkan, telefon anda akan merakam dan menganalisis audio. Audio ini disimpan dan diproses secara setempat, jadi Google menjanjikan data selamatnya.

Lihat keputusan batuk dan berdengkur

Dalam kotak yang sama dalam bahagian Mod Waktu Tidur, anda akan melihat set hari dan bar menegak di atasnya. Sepanjang minggu ini, hasil pengesanan batuk dan dengkuran anda akan kelihatan sebagai retakan kecil di sepanjang palang tersebut. Setiap hirisan diletakkan mengikut masa kejadian itu berlaku, sama ada semasa batuk atau sedikit dengkuran.

Pixel dengkuran pengesanan batuk 7

Garis biru menandakan berdengkur manakala merah menandakan batuk. Ungu ialah gabungan kedua-duanya dalam jangka masa kecil yang sama. Anda juga boleh mengklik pada mana-mana hari dalam minggu pada graf ini untuk melihat dengan lebih dekat tabiat pernafasan anda. Dari halaman itu, anda juga akan mendapat butiran lain tentang aktiviti waktu tidur.

Satu perkara yang perlu diambil perhatian ialah kerana proses pengesanan berada pada telefon anda, anda mungkin akan menerima bunyi daripada orang lain di dalam bilik bersama anda, termasuk haiwan. Jika anda mempunyai anjing yang berdengkur sepanjang malam, keputusan anda mungkin tidak begitu tepat.

Adakah siri Pixel 6 akan mengalami batuk dan berdengkur?

Malangnya, nampaknya pengesanan batuk dan dengkuran akan kekal eksklusif untuk Pixel 7 dan 7 Pro. Ciri khusus ini nampaknya tidak termasuk dalam senarai dari segi ciri yang boleh didapati dalam telefon Pixel yang lebih lama. Sudah tentu, itu boleh berubah dan alat itu boleh membuat jalan ke bawah; Ia akan menjadi tambahan yang sangat dialu-alukan untuk siri Pixel 6 atau lebih awal lagi.

Secara keseluruhannya, mengesan batuk dan dengkuran pada Pixel 7 ialah alat yang hebat. Menyelam jauh ke dalam tabiat pernafasan anda ialah satu lagi cara Kesejahteraan Digital membantu anda mengenal pasti isu kesihatan yang mungkin anda tidak sedari. Ciri ini mudah dikendalikan dan selagi anda menggunakan mod waktu tidur dengan kerap, ia berfungsi dengan sendirinya.

Lagi tentang Pixel 7:

FTC: Kami menggunakan pautan ahli gabungan untuk memperoleh pendapatan. lebih.


Lihat 9to5Google di YouTube untuk berita lanjut:Source link

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *