Cara menjadikan Chromebook anda lebih selamat untuk digunakan


Chromebook ialah komputer yang sukar digodam. Secara lalai, Google melindunginya dengan beberapa siri perlindungan penting – seperti pengasingan automatik aplikasi atau halaman web yang dijangkiti – yang boleh menahan beberapa ancaman yang paling mematikan. Tetapi penyerang datang dengan cara baharu untuk menggodam anda setiap hari dan kadangkala Google tidak dapat bersaing. Nasib baik, anda boleh meningkatkan pertahanan Chromebook anda dengan mudah dalam beberapa langkah sahaja.

Seperti mana-mana PC tradisional, anda boleh melanggan beberapa ciri pilihan dan memasang alat pihak ketiga untuk meningkatkan keselamatan Chromebook anda. Anda boleh mengawal jangkauan apl dan sambungan anda, melindungi komunikasi anda dengan lapisan tambahan dan juga menerbitkan Perisian antivirus. Begini cara membuat fail Chromebook Lebih selamat dan peribadi.

Lindungi akaun Google anda

Akaun Google anda ialah kunci kepada Chromebook anda. Membenarkan akses kepada tangan pelakon yang berniat jahat boleh meletakkan anda dalam risiko sepenuhnya OS Chrome peranti. Jadi, langkah pertama untuk melindungi Chromebook anda ialah memastikan perkara ini tidak pernah berlaku.

(Kredit imej: Laptop Mag)

pergi google Papan Pemuka Akaun Saya dalam penyemak imbas anda dan pergi ke bahagian “Keselamatan”. Sediakan pengesahan dua faktor jika anda belum berbuat demikian Kemas kini kata laluan anda Sekiranya anda sudah lama tidak berbuat demikian. Semasa anda berada di sini, pergi ke “Apl pihak ketiga dengan akses akaun” dan semak perkhidmatan yang dikaitkan dengan akaun Google anda. Alih keluar orang yang tidak anda percayai atau gunakan lagi.

Tukar kepada DNS peribadi

Semua aktiviti anda di web melalui modul yang dipanggil DNS, yang bertindak sebagai buku telefon untuk Internet. Ini yang menukar URL seperti “Laptopmag.com” kepada bahasa yang boleh dibaca komputer dan membantu Chromebook anda menentukan tempat untuk menyimpan tapak web yang anda lihat. Ia juga merupakan pautan yang lemah dalam privasi anda kerana penyedia internet biasanya cenderung untuk memandang rendah langkah keselamatan dan kualiti.

(Kredit imej: Laptop Mag)

Untuk menghalang seseorang daripada mengintip aktiviti dalam talian anda, sebaiknya tukar kepada DNS yang lebih peribadi yang boleh anda lakukan dengan beberapa klik pada Chromebook anda. Pergi ke Tetapan > Keselamatan & Privasi dan togol pada “Gunakan DNS Selamat”. Pilih “Cloudflare” dalam senarai lungsur turun “Dengan”.

Kunci Chromebook anda semasa anda tidur

Apabila anda menutup penutup Chromebook atau meletakkannya tidur secara manual, ia kekal terbuka. Walaupun mudah, ia memberi peluang kepada sesiapa sahaja untuk membangunkan Chromebook anda dan menyalahgunakan sesi anda.

(Kredit imej: Laptop Mag)

Anda boleh memilih untuk menguncinya setiap kali, walau bagaimanapun, jika anda mengutamakan keselamatan berbanding kemudahan. Pergi ke Tetapan > Keselamatan & Privasi > Skrin kunci dan log masuk dan dayakan pilihan “Kunci semasa tidur atau dengan penutup tertutup”.

Tingkatkan keselamatan Google Chrome

Tidak menghairankan, pengguna ChromeOS menghabiskan sebahagian besar masa mereka pada penyemak imbas Chrome. Jadi secara semulajadi, di sinilah keselamatan mereka paling kritikal. Mujurlah, Google menawarkan sekumpulan alat mudah yang boleh anda langgan untuk pengalaman menyemak imbas yang lebih selamat.

(Kredit imej: Laptop Mag)

Pergi ke Google Chrome > Tetapan > Privasi dan Keselamatan dan pergi ke Perlindungan Dipertingkat. Apabila anda mengaktifkan ini, Chrome secara proaktif melindungi anda daripada tapak web, sambungan dan muat turun yang mungkin berbahaya. Untuk mencapai matlamat ini, Google menghantar beberapa data penyemakan imbas anda ke pelayannya tetapi mengatakan ia akan menamakan dan memadamkannya selepas sebulan.



Source link

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *