Ciri iOS 16.1: Apa yang Baharu dalam iOS 16.1


Apple hari ini mengeluarkan iOS 16.1 kepada orang ramai selepas lebih sedikit daripada sebulan ujian beta, menambahkan ciri baharu yang penting pada iOS 16 dan memperkenalkan versi iPadOS 16.


iOS 16.1 menambah ciri yang telah ditangguhkan daripada kemas kini ‌iOS 16‌, serta ia mengubah suai beberapa keupayaan sedia ada dan pilihan antara muka. Kami telah menerangkan perkara baharu dalam iOS 16.1 di bawah.

Perpustakaan Foto Kongsi iCloud

Apple telah menangguhkan Perpustakaan Foto Dikongsi iCloud untuk menyelesaikan beberapa pepijat, tetapi ia tersedia dalam kemas kini iOS 16.1. Dengan Perpustakaan Foto Dikongsi iCloud‌, sejumlah enam orang boleh berkongsi pustaka foto tunggal, menjadikannya mudah untuk mengedarkan foto di kalangan rakan dan keluarga.

Ciri Pustaka Foto Dikongsi ios 16 icloud


Sesiapa sahaja yang menjadi ahli Perpustakaan Foto Dikongsi iCloud‌ boleh menambah, mengedit, menambah pada kegemaran, mengulas dan memadamkan foto, dan pengguna boleh mempunyai satu pustaka peribadi dan satu pustaka dikongsi. Terdapat alatan untuk bertukar antara dua perpustakaan, memilih untuk memuat naik foto ke pustaka kongsi terus daripada kamera, apabila peserta perpustakaan lain berada berdekatan, dan banyak lagi.

‌ ‌ iCloud‌ Shared Photo Library ialah ciri kompleks yang anda mungkin mempunyai banyak soalan, jadi kami telah mencipta panduan diperibadikan yang membimbing anda melalui cara menggunakannya.

aktiviti secara langsung

Skrin kunci dan ciri Aktiviti Langsung Pulau Dinamik dilancarkan dalam iOS 16.1. Aktiviti Langsung ialah jenis pemberitahuan baharu yang membolehkan anda mengikuti sesuatu dalam masa nyata, seperti perjalanan Uber yang semakin hampir, penerbangan, permainan sukan dan banyak lagi.

Aktiviti Langsung Pengenalan Gelap 2x


API Aktiviti Langsung tersedia untuk pembangun dalam iOS 16.1, jadi bersama-sama dengan keluaran kemas kini, pembangun akan dapat menambahkan pengalaman Aktiviti Langsung baharu pada apl mereka.

Berkongsi kunci dompet

Kereta, bilik hotel dan kunci lain yang tersedia dalam apl Wallet boleh dikongsi dengan selamat dengan orang lain melalui Messages, WhatsApp dan apl pemesejan lain.

Penyesuaian skrin kunci / skrin utama

Apabila anda mengklik pada antara muka “Peribadikan” pada skrin kunci, kini terdapat pilihan untuk memilih antara menyesuaikan sama ada skrin kunci atau skrin utama, bukannya hanya skrin kunci. Ini memudahkan untuk menyesuaikan rupa iPhone anda dari satu tempat tanpa perlu melalui beberapa langkah.

skrin utama ios 16 1 beta

+ Apple Fitness pada iPhone tanpa Apple Watch

Apple Fitness+ tersedia walaupun anda tidak mempunyai Apple Watch untuk menggunakannya dengan kedua-dua iOS 16.1 dan tvOS 16.1. Anda boleh memulakan senaman jika anda melanggan Apple Fitness+, walaupun anda akan kehilangan metrik Apple Watch pada skrin.

Apple Fitness Plus iPhone 14 Pro


Anda boleh mendaftar untuk Apple Fitness+ tanpa sejam selepas memasang kemas kini.

perkara sokongan

iOS 16.1 menambah sokongan untuk standard sambungan rumah pintar Matter. Matter mendayakan kesalingoperasian antara peranti pintar daripada syarikat yang berbeza, jadi peranti HomeKit, Alexa dan Google Assistant, sebagai contoh, boleh berfungsi bersama.

pengecasan tenaga bersih

iOS 16.1 menambah togol untuk mendayakan “Clean Energy Charging” dalam bahagian Bateri apl Tetapan. Pengecasan Tenaga Bersih akan cuba mengurangkan jejak karbon anda dengan pengecasan terpilih apabila elektrik karbon rendah tersedia.

pengecasan tenaga bersih ios 16 1


Apple mengatakan bahawa ‌iPhone‌ anda masih akan mencapai tahap pengecasan penuh sebelum anda perlu menggunakannya berdasarkan rutin pengecasan harian anda, dan ciri tersebut boleh dimatikan jika mahu. Nampaknya didayakan secara lalai apabila mengemas kini kepada iOS 16.1.

Padamkan apl dompet

iOS 16.1 menambah pilihan untuk mengalih keluar apl Wallet daripada iPhone‌ sepenuhnya. Dalam ‌iOS 16‌ dan versi iOS yang lebih awal, apl itu boleh dialih keluar daripada Skrin Utama, tetapi ia tidak boleh dipadamkan. Ia kini boleh dipadamkan sepenuhnya untuk mereka yang tidak mahu menggunakan Apple Pay atau ciri dompet lain.

ios 16 1 padamkan apl dompet


Pilihan itu datang apabila Apple menghadapi tuntutan mahkamah yang menuduhnya melanggar undang-undang antitrust dengan menjadikan Apple Pay satu-satunya dompet mudah alih yang tersedia untuk pembayaran Ketik untuk bayar pada ‌iPhone‌.

Peratusan bateri dalam bar status

iOS 16.1 menambah peratusan bateri pada ikon bateri dalam bar status pada iPhone‌ XR, iPhone‌ 11, iPhone 12 mini, iPhone 13 mini dan semua iPhone yang tidak menyokong ciri dalam ‌iOS 16‌.

simbol peratusan bateri ios 16 beta

Tangkapan skrin UI

Apabila alat penyuntingan tangkapan skrin ditutup, terdapat antara muka yang dikemas kini di penjuru kanan sebelah atas yang menyediakan pilihan untuk memadam, menyalin dan memadam tangkapan skrin atau menyimpannya. Menu ini berada di bahagian bawah iPhone‌, jadi apl baharu ini lebih licin dan kurang pada wajah anda kerana ia tidak mengambil bahagian bawah skrin.

padamkan tangkapan skrin ui ios 16 1

Penunjuk cas visual bar status bateri

Apple dalam ‌iOS 16‌ menambahkan peratusan bateri pada ikon bateri dalam bar status pada Face ID iPhone, dan dalam iOS 16.1 beta 2, ia menambah baik ciri untuk menunjukkan penunjuk visual tahap pengecasan.

bateri ios 16 1 beta 2


Ikon bateri berubah sepanjang hari kerana bateri mati atau dicas, menjadikannya mudah untuk melihat tahap pengecasan sepintas lalu. Sebelum beta, penunjuk bateri dalam bar status menunjukkan peratusan, tetapi paras bateri sentiasa stabil dan penuh, kadangkala menjadikannya mengelirukan untuk menentukan pengecasan iPhone sepintas lalu.

talian bateri

Apple telah mengemas kini fon yang digunakan untuk ikon bateri, meningkatkan sedikit saiz.

Penunjuk pengecasan skrin kunci

Semasa mengecas ‌iPhone‌ anda, peratusan bateri kini dipaparkan melebihi masa ‌iPhone‌ anda mula-mula mula mengecas dan setiap kali ia bangun daripada mod tidur semasa proses pengecasan.

tahap pengecasan ios 16 beta 2


Ini membolehkan penunjuk yang jelas tentang tahap pengecasan apabila mengetik pada skrin iPhone tanpa membuka kunci peranti. Skrin sentiasa di atas tidak menunjukkan paras cas dan skrin perlu dibangunkan pada model iPhone 14 Pro untuk paras bateri muncul.

Kemas kini latar belakang

Apple telah mengemas kini bahagian Wallpaper pada apl Tetapan untuk membolehkan pengguna bertukar antara kertas dinding daripada antara muka ini. Reka bentuk juga telah diubah suai, menjadikan pilihan untuk menambah latar belakang baharu lebih mudah.

ios 16 1. kertas dinding

SOS kecemasan melalui satelit

Apple telah mula meletakkan asas untuk SOS Kecemasan melalui satelit dan integrasi Find My Satellite, satu fungsi yang akan tiba pada model iPhone 14 mulai bulan November. Ikon dalam kemas kini mendedahkan beberapa teks yang boleh kita harapkan untuk dilihat.

satelit kecemasan ios 16 1 2

satelit kecemasan ios 16 1 1

 • Hantar lokasi anda menggunakan ‌iPhone‌ yang disokong oleh tempat tanpa rangkaian selular atau Wi-Fi.
 • Hantar lokasi anda melalui satelit.
 • Rakan ini menghantar lokasinya kepada anda melalui satelit kerana dia tidak mempunyai rangkaian lain yang tersedia.
 • Lokasi boleh dihantar semula selepas jumlah masa X.
 • X jam yang lalu – Kali terakhir lokasi anda dihantar.
 • Anda kini boleh menghantar mesej teks kepada perkhidmatan kecemasan melalui satelit pada ‌iPhone‌ anda.
 • IPhone boleh cuba menggunakan satelit untuk menghantar mesej teks kepada perkhidmatan kecemasan. Apabila sudah selamat, keluar dari kereta dan ikut arahan ‌iPhone‌.
 • ‌iPhone menghantar mesej teks kepada perkhidmatan kecemasan melalui satelit.

Togol AirPods Pro 2 باللمس Kawalan Sentuh

iOS 16.1 beta menambah ciri baharu yang membolehkan melumpuhkan kawalan kelantangan melalui sentuhan dalam AirPods Pro 2.

ios16

Pramuat kandungan dalam apl

Selepas anda memuat turun apl daripada App Store, kadangkala terdapat kandungan tambahan untuk dimuat turun pada kali pertama anda membukanya, terutamanya jika ia adalah apl yang besar. Dengan iOS 16.1, terdapat togol untuk menjalankan apl yang baru dimuat turun secara automatik di latar belakang untuk memuat turun kandungan sebelum anda melancarkannya buat kali pertama.

iOS 16


Tetapan didayakan secara lalai dan boleh didapati dalam apl Tetapan di bawah “App Store”> Kandungan Dalam Apl.

aplikasi buku

Dalam apl Buku, kawalan pembaca disembunyikan secara automatik apabila anda mula membaca.

Pembetulan pepijat

Kemas kini iOS 16.1 termasuk beberapa pembetulan pepijat.

 • Perbualan yang dipadamkan mungkin muncul dalam senarai perbualan dalam Mesej
 • Kandungan “Pulau Dinamik” tidak tersedia apabila menggunakan Kebolehcapaian
 • CarPlay mungkin gagal menyambung apabila menggunakan apl VPN

Ciri baharu yang lain

Adakah anda tahu ciri baharu dalam iOS 16.1 yang kami tinggalkan? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.Source link

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *