COAI mahukan padang permainan yang sama rata untuk pemain Telco dan OTT


Persatuan Pengendali Selular India (COAI) sedang berusaha untuk mewujudkan persaingan yang sama antara pengendali telekomunikasi dan pemain peringkat atasan (OTT). Dalam Rang Undang-undang Telekom 2022, kerajaan telah mencadangkan pemain telekomunikasi OTT dikawal selia. Langkah ini telah dikaitkan dengan mendorong keselamatan pengguna sebagai keutamaan. COAI, badan industri yang mewakili pengendali telekomunikasi swasta negara, tidak menyukai hakikat bahawa tiada medan sama rata untuk pengendali telekom dan operator telekom OTT.

Pengendali telekomunikasi perlu membayar yuran pelesenan, mematuhi peraturan pelesenan dan tertakluk kepada peraturan ketat daripada kerajaan. Walaupun pada masa yang sama pengendali telekomunikasi OTT, di belakang internet yang disediakan oleh pengendali telekom, menyediakan perkhidmatan yang sama seperti pengendali telekom tetapi tidak tertakluk kepada sebarang jenis peraturan atau peraturan pelesenan.

Pada 26 Oktober 2022, COAI menulis tweet, “Mengulas penugasan #OTT di bawah domain #TelecomBill baharu, #COAI menyokong prinsip ‘perkhidmatan yang sama, peraturan yang sama’ untuk persaingan yang adil dan sihat serta peluang yang sama, dan menggesa #OTT untuk melabur & menyumbang kepada pembangunan #rangkaian #digital yang kukuh di India.

Menurut beberapa laporan dalam talian, kerajaan telah pun mengadakan perbincangan dengan pemain OTT dan bersedia untuk tidak mengenakan peraturan ke atas mereka selagi mereka memastikan keselamatan pengguna di platform mereka adalah yang terbaik.

Source link

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *