Élmuwan Ieu Nyiptakeun Permata tina Téori Chaos anu Luar Biasa


ngagedean / Bentuk anarkis 3D dina parunggu ngagambarkeun léngkah munggaran dina transisi tina huru-hara ka wujud anu tiasa diproduksi.

F. Bertacchini / PS Pantano / E. Bellotta

Nurutkeun kana flyer anyar diterbitkeun dina Chaos Journal, tim élmuwan Italia geus manggihan cara pikeun ngarobah wangun stunning jeung intricately Teori Chaos kana perhiasan sabenerna. Karya-karya ieu henteu ngan diideuan ku téori chaos. Dijieun langsung tina prinsip matematika na.

“Éta saréat pikeun sakabeh tim ningali bentuk pabalatak robah jadi perhiasan fisik sabenerna, sparkling. Ieu oge kabagjaan noél jeung maké, “nyebutkeun anjeunna. ceuk ko-panulis Eleonora Bellotta ti Universitas Calabria. “Kami nganggap éta kasenangan anu sami sareng élmuwan nalika ngabentuk téori atanapi seniman nalika anjeunna ngabéréskeun lukisan.”

Konsep rusuh bisa jadi signify randomness lengkep, tapi pikeun élmuwan eta nujul kana sistem jadi sénsitip kana kaayaan awal nu kaluaran maranéhanana muncul acak, obscuring aturan kaayaan internal order: pasar saham, rioting panongton, seizures, atawa cuaca. Dina sistem kacau, épék leutik anu amplified ngaliwatan pengulangan nepi ka sistem jadi kritis. Akar tina téori chaos dinten ieu dumasar kana pamanggihan teu kahaja tina matematikawan-ngancik-meteorologist Edward Lorenz dina 1960s.

Lorenz percaya yén mecenghulna komputer nyadiakeun kasempetan pikeun ngagabungkeun matematik jeung météorologi pikeun forecasting cuaca hadé. Anjeunna ngamimitian ngawangun modél matematik cuaca nganggo sakumpulan persamaan diferensial anu nyababkeun parobahan suhu, tekanan, laju angin, sareng seueur deui. Sakali anjeunna ngagaduhan sistem rangka, anjeunna ngajalankeun simulasi kontinyu dina komputerna anu nunjukkeun cuaca virtual sadinten unggal menit. Data anu dihasilkeun sapertos pola cuaca anu lumangsung sacara alami-teu aya anu lumangsung dina cara anu sami dua kali, tapi jelas aya urutan anu aya.

Hiji poé usum di awal 1961, Lorenz mutuskeun pikeun motong juru. Gantina mimitian ti scratch, manéhna mimitian satengahna, nulis nomer langsung ti prints saméméhna, nyadiakeun kaayaan pikeun mesin dimimitian. Lajeng anjeunna leumpang ka handap aula pikeun nyandak cangkir kopi. Nalika anjeunna balik sajam engké, anjeunna manggihan yén ukiran anyar teu persis ngulang versi saméméhna, tapi malah némbongkeun pola cuaca standar nu nyimpang tina pola saméméhna jadi gancang yén éta dina hypothetical “sababaraha Dina bulan, sadaya kasaruaan antara. dua ngaleungit.

Genep tempat decimal disimpen dina mémori komputer. Pikeun ngahemat spasi dina printout, ngan tilu muncul. Lorenz nyolokkeun jumlah anu langkung pondok sareng dibuleudkeun, nganggap bédana-sapersewu-teu penting, mirip sareng angin leutik anu sigana teu gaduh dampak anu signifikan dina fitur cuaca skala ageung.tapi Dina sistem persamaan Lorenz sorangan, bédana leutik ieu kabuktian bencana.

Ieu katelah gumantungna sénsitip kana kaayaan awal. Lorenz teras nyebat panemuanna salaku “efek kukupu”: persamaan nonlinier anu ngatur cuaca sensitip pisan kana kaayaan awal – kukupu anu ngepak jangjangna di Brazil sacara téoritis tiasa memicu puting beliung di Texas. métafora Ieu pisan apt. Pikeun nalungtik satuluyna, Lorenz nyederhanakeun model cuaca kompléks na pikeun museurkeun kana rolling convection cairan dina atmosfir urang: Dasarna, gas aya dina kotak rectangular solid kalawan sumber panas di handap sarta cooler di luhur, sarta hawa haneut naék ka Hawa niiskeun, tiis nyerelek. Anjeunna nyederhanakeun sababaraha persamaan dinamis cairan sareng mendakan yén ngarencanakeun nilai-nilai parameter anu ditetepkeun dina tilu diménsi ngahasilkeun bentuk kukupu anu teu biasa.



Source link

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *