Eropah mengharamkan kereta baharu yang mengeluarkan karbon dioksida menjelang 2035


Suruhanjaya Eropah telah mengumumkan bahawa ia akan mengharamkan semua kereta baharu yang mengeluarkan karbon dioksida menjelang 2035 di Eropah, dan juga sedang berusaha untuk mengurangkan pelepasan kenderaan baharu sebanyak 50 peratus menjelang 2030.

Ini adalah untuk kenderaan baharu sahaja dan tidak meliputi kenderaan sedia ada, dan ia akan menarik untuk melihat sama ada pembuat kereta dapat memenuhi sasaran kenderaan sifar pelepasan baharu ini.

Naib Presiden Eksekutif Tawaran Hijau Eropah, Frans Timmermans, berkata: “Perjanjian itu menghantar isyarat yang kuat kepada industri dan pengguna: Eropah menerima peralihan kepada mobiliti sifar pelepasan. Pembuat kereta Eropah telah menunjukkan bahawa mereka bersedia untuk bergerak ke hadapan tahap, dengan kenderaan elektrik yang semakin mampu milik datang ke pasaran. Kepantasan perubahan ini berlaku sejak beberapa tahun kebelakangan ini adalah luar biasa. Tidak hairanlah fail ini adalah yang pertama dalam keseluruhan pakej Fit for 55 di mana Negara Anggota dan Parlimen Eropah telah datang kepada perjanjian muktamad.”

Isyarat yang jelas ini kepada pengilang dan rakyat akan mempercepatkan pengeluaran dan penjualan kenderaan rendah dan pelepasan sifar serta meletakkan pengangkutan jalan di landasan yang kukuh ke arah berkecuali iklim menjelang 2050. Perundangan baharu ini akan menjadikan sistem pengangkutan EU lebih mampan, menyediakan udara yang lebih bersih untuk orang Eropah dan mewakili langkah penting dalam menyampaikan Perjanjian Eropah hijau. Ia jelas menunjukkan komitmen EU untuk mencapai matlamat iklimnya dan menunjukkan bahawa perang agresif Rusia di Ukraine tidak melambatkan peralihan kita kepada tenaga bersih tetapi mempercepatkan kerja kita dan menjadikan kita maju lebih cepat untuk menjadi benua neutral iklim pertama di dunia menjelang 2050.

Anda boleh mengetahui butiran lanjut tentang larangan Eropah terhadap kereta yang mengeluarkan CO2 menjelang 2035 di Suruhanjaya Eropah di pautan di bawah.

Sumbernya ialah Suruhanjaya Eropah

Difailkan di bawah: Berita Auto, Berita Teknologi
pendedahan: Beberapa artikel kami termasuk pautan gabungan. Jika anda membeli sesuatu melalui salah satu pautan ini, Alat Geeky mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Ketahui lebih lanjut.

Tawaran Alat Geeky Terkini

Source link

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *