Google mengatakan Pixel Watch tidak mengalami burn-in skrin


Pixel Watch ialah peranti boleh pakai generasi pertama dan ada yang mengalami apa yang mereka fikirkan sebagai skrin “terbakar”, tetapi Google memberitahu kami bahawa itu hanyalah pemeliharaan imej.

Dalam kes saya, “burn-in” menjejaskan Pixel Watch (Bluetooth/Wi-Fi) yang telah digunakan selama lima hari – Rabu hingga Isnin – dengan Sentiasa Di Paparan (AOD) didayakan selama sekurang-kurangnya 12 jam sehari. Anda boleh melihat dengan samar-samar nombor bertindan untuk muka jam “Setiap Hari” dan slot komplikasi bulat yang betul (untuk tarikh) dalam menu apl atau mana-mana latar belakang kelabu lain yang tidak sepenuhnya hitam.

[Note: The problem is more pronounced when looking at the zoomed-out photos below.]

Isu ini hilang selepas 30 minit lagi atau lebih jika AOD dimatikan. Walau bagaimanapun, ia muncul semula sebaik sahaja muka jam muncul semula. Pixel Watch mempunyai paparan AMOLED 320 piksel setiap inci yang memberikan “rangsangan kecerahan sehingga 1,000 nits”, dan kecerahan penyesuaian didayakan pada jam tangan yang terjejas.

Laporan serupa lain mengenai perkara ini telah muncul, walaupun isu ini tidak muncul pada Pixel Watch kami yang lain yang melihat corak dan tetapan penggunaan yang serupa.

Menurut Google, skrin kekal terbakar tidak berlaku pada Pixel Watch, dan pengekalan imej, isu sementara, berlaku sebaliknya. Syarikat itu menegaskan ini “bukan pelopor kepada letupan” dan ia akan hilang dari semasa ke semasa, walaupun “semakin lama ia kekal di skrin, semakin lama masa yang diperlukan untuk hilang”.

Dari segi perlindungan, Pixel Watch mempunyai “algoritma perisian untuk menukar kecerahan piksel yang menyala setiap minit untuk mengurangkan kemungkinan pengekalan imej.” Google berkata “majoriti pengguna tidak sepatutnya mengalami ini”.

Ini memanjangkan masa sebelum anda melihat pengekalan imej dan mengurangkan masa untuk imej hilang. Jika pengguna menemuinya, ia akan hilang dari semasa ke semasa, tetapi pengguna juga boleh mematikan AOD dan/atau menggunakan mod masa tidur untuk tidur supaya skrin kekal padam sepanjang malam. “

Dari segi sejarah, Android Wear dan Wear OS telah menawarkan perlindungan lecuran skrin yang menukar piksel pada skrin secara beransur-ansur dalam tempoh masa supaya pengguna akhir tidak menyedarinya:

Pada skrin yang terdedah kepada terbakar, blok warna pepejal dalam mod ambien harus dielakkan. Jika ikon atau imej anda mengandungi blok warna pepejal, anda juga harus menyediakan salinan selamat salinan.

Pembangun Android

Telefon Pixel tidak mengalami burn-in yang meluas yang dikaitkan dengan AOD sejak fungsi tersebut diperkenalkan dengan Pixel 2 dan 2 XL pada tahun 2017. Sebagai perbandingan, Apple Watch menunggu lima generasi (Siri 5) untuk melaksanakan paparan sentiasa hidup.

Kenyataan penuh Google kepada kami adalah di bawah:

Apa yang anda lihat ialah pengekalan imej. Ia adalah masalah tidak kekal yang menjejaskan skrin OLED. Ia bukan pelopor kepada pembakaran dan tidak boleh dikelirukan dengan pembakaran. Ciri pengekalan imej akan hilang, tetapi semakin lama ia berada pada skrin, semakin lama masa yang diperlukan untuk ia hilang. Google Pixel Watch menggunakan algoritma perisian untuk mengalihkan kecerahan piksel yang menyala setiap minit untuk mengurangkan kemungkinan pengekalan imej. Ini memanjangkan masa sebelum anda melihat pengekalan imej dan mengurangkan masa untuk imej hilang. Jika pengguna mengalami ini, ia akan hilang dari semasa ke semasa, tetapi pengguna juga boleh mematikan AOD dan/atau menggunakan mod waktu tidur untuk tidur supaya skrin kekal padam sepanjang malam.

FTC: Kami menggunakan pautan ahli gabungan untuk memperoleh pendapatan. lebih.


Lihat 9to5Google di YouTube untuk berita lanjut:Source link

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *