Harga dan masa Sony PSVR 2 menetapkannya untuk kegagalanSony telah mengumumkan harga dan bulan set kepala PlayStation VR 2, dan kami mungkin mengambil masa sehingga 22 Februari untuk membiasakan diri dengan hakikat bahawa perkara ini berharga £530 / $550.

Alat dengar realiti maya, yang memerlukan PS5 untuk beroperasi, berharga lebih tinggi daripada PlayStation 5 itu sendiri. Walaupun peningkatan spesifikasi besar dan konsol baharu, itu terlalu banyak. Hampir £200 lebih daripada harga pelancaran £349 untuk PSVR asal pada 2017.

Walaupun fakta bahawa PSVR asal menjual pengawal Move dan kamera wajib secara berasingan (PSVR 2 tidak memerlukan yang kedua), Sony jelas tidak membaca bilik di sini. Ini bukan masanya untuk melebihkan harga pembelian mewah yang ditujukan kepada khalayak khusus.

Dengan harga ini, Sony 100% mengalih keluar kemungkinan membeli kerana rasa ingin tahu dan melenyapkan peluang untuk mengembangkan pangkalan pengguna VRnya melebihi peminat yang memiliki peranti pertama. Tiada siapa yang akan membelanjakan £530 untuk sesuatu seperti ini hanya untuk “mencuba”. Terutamanya pada bulan Februari.

Dan jadi apa? Mengapakah Sony melancarkan peranti mahal ini di sisi Krismas yang salah? Seperti yang ditunjukkan oleh rakan sekerja saya Max Parker dalam sembang pasukan kami pagi ini, set kepala VR ialah pembelian Krismas yang sempurna. Salah satu produk yang dibeli untuk hiburan keluarga di sekitar cuti yang menghabiskan banyak masa mengumpul habuk selepas itu.

Ada kemungkinan bahawa Sony pada asalnya merancang untuk mengeluarkan ini tepat pada masanya untuk cuti atas sebab ini. Ia adalah masa tahun yang layak sebagai hadiah untuk orang yang tidak boleh mewajarkan membelinya untuk diri mereka sendiri.

Apakah penghujung bulan Februari? Masa di mana orang ramai terdedah dan menghadapi yang paling teruk dalam bil bahan api musim sejuk mereka, selepas melanjutkan pakej gaji mereka sepanjang Januari. Ia cukup dekat untuk musim bunga untuk membayangkan masa apabila mereka boleh keluar semula, dan bukannya mengasingkan diri daripada dunia. Tiada gunanya melancarkan peranti ini pada bulan Februari.

Jika Sony merancang ini selama ini, ia adalah satu kesilapan. Jika syarikat itu hanya terlepas matlamat pengeluarannya, ini bermakna ia adalah kegagalan. Sama ada cara, anda akan meletakkan PSVR 2 di belakang lapan bola sejak hari ia mencecah rak.

Jika anda mahukan stesen dok untuk konsol, itu adalah tambahan £40. Jika anda mahukan pakej dengan Horizon Call of the Mountain, itu adalah tambahan £40. Ia hanya banyak wang pada masa orang ramai tidak mempunyai wang simpanan seperti itu di tangan – terutamanya jika mereka belum lagi peminat realiti maya.

Jangan buat terlalu banyak

Sebelum kenaikan harga baru-baru ini, Oculus Quest 2 diberi harga dengan cara yang menarik minat mereka yang ingin tahu. £300 adalah lebih wajar untuk sesuatu yang boleh digunakan secara wayarles, mudah digunakan, mudah diserahkan kepada rakan orang lain dan mempunyai banyak percubaan percuma atau berpatutan untuk dicuba.

PSVR 2 tidak mempunyai apa-apa daripada itu. Ia perlu disambungkan ke PS5 anda, yang bermaksud anda perlu membelinya ke mana-mana sahaja anda pergi, dan perisian itu tidak begitu banyak hanya kerana tiada permainan dan pengalaman yang dibina untuk yang asal adalah serasi ke belakang. Terdapat sehingga 20 percubaan tersedia semasa pelancaran, tetapi adakah itu cukup untuk membelanjakan £530?

Sesetengah orang tidak mengapa kerana ia adalah penyelesaian berwayar (USB-C) kerana ia akan meningkatkan kuasa PS5 dengan lebih berkesan, tetapi tiada salutan manis jika tiada pengalaman generasi pertama platform.

Ini bermakna mereka yang membelanjakan £530 untuk PS VR 2 tidak akan bermain sebanyak… seperti PS5 itu sendiri, sebenarnya. Rakan sekerja saya Ryan Jones menyebabkan kekecohan di kalangan pengguna PlayStation puak dengan memanggil PS5 sebagai “kegagalan besar setakat ini” dalam sekeping pendapat baru-baru ini.

Dia mengadu bahawa selepas dua tahun dijual, terdapat beberapa permainan yang telah menggunakan sepenuhnya perkakasan PS5 yang mengagumkan dan lebih sedikit permainan yang tidak dapat dinikmati di PS4 (berita baik untuk pengguna PS4 sudah tentu). Tidak banyak tajuk pihak pertama dalam perancangan untuk 2023 sama ada. 25 juta konsol dijual, tetapi adakah terdapat 25 permainan terbaik untuk dimainkan selepas dua tahun?

Saya bersetuju dengan Ryan. Sony nampaknya mensia-siakan kedudukan dominan yang telah terakru dalam generasi konsol sebelumnya dan menjadi berpuas hati. Microsoft merasakan bahawa syarikat sedang menekan sampul surat untuk bertemu pemain di mana mereka berada dan sedang melakukan yang terbaik untuk mengalu-alukan pendatang baru ke dalam lipatan.

Malah cadangan PlayStation Plus yang telah dirombak – direka untuk bersaing dengan lebih baik dengan Xbox Game Pass – tidak begitu popular dalam kalangan pemain PS5. Sejak but semula, PS Plus telah kehilangan 1.9 juta pelanggan. Ketua pegawai kewangan Sony percaya ia disebabkan musim panas dan pemasaran yang lemah ke pelbagai peringkat. Saya lebih berpendapat bahawa dia terlepas pertunjukan yang menggunakan katalog belakang PlayStation untuk tajuk dari generasi konsol pertama. Masih belum cukup.

Walau apa pun yang anda potong, PlayStation tidak berfungsi pada semua cakera dan pemilik PS5 berhak untuk marah. Memerlukan mereka membelanjakan £530 untuk aksesori yang berharga lebih daripada konsol mereka, dua bulan selepas Krismas, mungkin satu langkah terlalu jauh.

PSVR 2 mungkin merupakan satu kejayaan besar, tetapi seperti yang dinyatakan, Sony tidak memberikan set kepala baharu peluang terbaik untuk berjaya.Source link

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *