Ikon apl baharu untuk Telefon Google, Mesej dan Kenalan dikeluarkan


Selain memperkenalkan beberapa ciri pemesejan, Google sedang melancarkan ikon baharu untuk apl SMS/RCS, serta Telefon dan Kenalan.

Kemas kini 28/10: Hanya seminggu selepas kod diumumkan, Telefon oleh Google telah dikemas kini dengan logo baharu. Ikon telefon kini lebih rata daripada sebelumnya, manakala versi bertema sangat mudah. Versi 92.0.484272277 dilancarkan ke saluran beta pagi ini, walaupun ia belum lagi menggunakan Wear OS.


Kemas kini 10/22Kenalan Google versi 3.79.25.482243121 memperkenalkan ikon apl baharu. Ia agak mudah tanpa bayangan dan latar belakang putih. Ikon bertema lebih menarik dan memudahkan reka bentuk “badan”. Ia kelihatan lebih berbeza daripada versi sebelumnya.

Kemas kini ini belum dilancarkan secara meluas melalui Gedung Play, sementara apl Telefon Google seterusnya akan datang dan mungkin mengambil kesempatan daripada program betanya.


Kemas kini 21/10: Google sudah melancarkan kod Mesej baharu dengan mesej versi .android_20221018_01_RC00.phone.openbeta_dynamic. Ia juga tersedia pada Wear OS, dan anda boleh mendaftar untuk beta ini di sini.

Seperti yang dijangkakan, ikon biru diletakkan pada latar belakang yang terang dan tidak biasa. Tiada paparan animasi, malah ciri Google Chat dan animasi yang ditunjukkan dalam video promosi Google tidak dipaparkan hari ini.

Sementara itu, ikon bertema lebih baik dan agak dikenali walaupun dengan logonya yang dipermudahkan.


Asal 10/20: Tiga ikon ini terus berkongsi corak yang sama untuk menunjukkan bahawa mereka adalah sebahagian daripada keluarga aplikasi yang sama yang bertanggungjawab untuk komunikasi. Gelembung mesej bersarang ialah pemacu utama di sini untuk mewakili cara menghantar mesej (dan membuat panggilan) melibatkan sekurang-kurangnya dua peserta. Ini serupa dengan logo Google Chat hijau.

Biru tua digunakan di mana pertindihan ini berlaku, manakala warna biru muda yang lain turut digunakan. Terdapat rasa palsu tentang kedalaman terbitan bayang-bayang — yang jarang ditemui dalam ikon Google moden — akibatnya.

Dalam kes ikon Mesej Google (dan untuk memastikan kesinambungan dan kebiasaan pengguna), biru juga merupakan warna gelembung lalai untuk RCS (Perkhidmatan Komunikasi Kaya). Ia adalah ikon yang boleh dikenali, tetapi bahagian yang bertindih, terutamanya di bahagian bawah kiri dan kanan atas, menghasilkan rupa yang agak tidak tepat dan tidak kemas.

Telefon Google, mesej dan kenalan

Sementara itu, ikon apl Google Phone baharu kelihatan sangat bagus, manakala kenalannya cukup jelas, walaupun warna biru yang lebih terang kelihatan seperti lengan berbanding yang sepatutnya dimaksudkan (orang bersebelahan).

Berbanding dengan set ikon semasa, ikon ini mungkin kurang menyerlah jika ia diletakkan pada latar belakang yang terang dan bukannya warna biru gelap. Secara umum, mereka kurang realistik dan lebih elegan.

Google mengatakan ikon ini bertujuan untuk keserasian dengan apl pihak pertama yang lain dan “masing-masing direka untuk menyesuaikan diri dengan tema Material You.” Pasti terdapat kerataan dan kekurangan bayang-bayang seperti yang ditunjukkan oleh ikon ruang kerja. Walau bagaimanapun, perbandingan lain ialah set ikon YouTube dan warnanya yang ringkas.

Ikon Kenalan, Mesej dan Kenalan Google baharu akan dilancarkan dalam beberapa minggu akan datang.

FTC: Kami menggunakan pautan ahli gabungan untuk memperoleh pendapatan. lebih.


Lihat 9to5Google di YouTube untuk berita lanjut:Source link

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *