Inilah yang kami mahu lihat daripada Steam Deck 2


Saya sukakan Valve’s Steam Deck. Ia menyeronokkan untuk digunakan, serba boleh dan sistem yang hampir sempurna untuk permainan semasa dalam perjalanan atau hanya berehat di sekitar rumah. tetapi, Hampir sempurna Jelas sekali, ia sebenarnya tidak sempurna. Ia adalah draf pertama yang hebat, tetapi untuk Steam Deck 2, Valve boleh mendapatkan beberapa penambahbaikan.


Valve belum mengumumkan atau membayangkan bakal pengganti Steam Deck, tetapi ini adalah beberapa perubahan dan penambahbaikan yang kami ingin lihat dalam peranti mudah alih baharu.


Steam Deck 2 memerlukan skrin OLED

Permukaan wap pada separuh hayat bahu 2

Skrin OLED adalah semua kemarahan hari ini; Nintendo juga mengeluarkan versi Switch OLED tahun lepas. Sangat mudah untuk melihat sebab: Skrin OLED menghasilkan warna hitam yang lebih dalam, nisbah kontras yang lebih baik dan hanya cenderung menghasilkan imej yang lebih baik secara keseluruhan. Ia juga cenderung menjadi lebih baik apabila bermain permainan atau menonton filem dalam gelap kerana adegan hitam akan muncul sungguh hitam. LCD Steam Deck tidak kelihatan teruk – Sebenarnya, ia kelihatan sangat baik – tetapi bukan rahsia bahawa skrin mempunyai masalah, seperti pendarahan ringan.

Pilihan kadar penyegaran yang lebih tinggi juga bagus

Walaupun bukan setiap permainan memerlukan kadar segar semula yang tinggi, adalah perkara biasa bagi pengguna untuk mengubah suai tetapan ini, sama ada mereka mahu menurunkannya kepada 40Hz untuk menjimatkan bateri atau menaikkannya kepada 90Hz, atau bahkan 144Hz, untuk permainan terbaik. Alangkah baiknya jika Steam Deck 2 menyokong julat kadar penyegaran yang lebih luas, dan untuk permainan dengan kuasa rendah, ia tidak akan memudaratkan hayat bateri.

Steam Deck 2 sepatutnya lebih baik dari segi hayat bateri

Salah satu kritikan terbesar Steam Deck ialah hayat baterinya yang rendah. jika anda bermain GTA VSebagai contoh, saya akan mendapat antara dua hingga dua setengah jam masa bermain. Semakin sengit permainan, semakin rendah hayat bateri.

Jangan salah faham, dua jam adalah banyak masa bermain, tetapi saya melihat diri saya mengalami kebimbangan bateri di dalam kapal terbang atau dalam perjalanan kereta yang panjang. Dengan bateri yang lebih besar atau set cip yang lebih cekap, terdapat cara yang berbeza untuk mencapai matlamat itu, dan sangat bagus untuk melihat Valve menghampiri salah satu daripadanya.

Lebih banyak port USB atau USB-C akan menjadi kelebihan tambahan

Memandangkan Steam Deck boleh digunakan sama seperti komputer riba, saya ingin syarikat itu menyepadukan sahaja satu Port USB-C tambahan. Bayangkan jika ada satu di atas Dan juga Bawah! Anda boleh mengecas peranti anda dan menyambung sesuatu yang lain ke port USB-C yang lain pada masa yang sama. Anda boleh mendapatkan dok luaran yang memberi anda lebih banyak port (atau malah dok rasmi yang lebih mahal), tetapi mempunyai port tambahan akan memberikan lebih banyak fleksibiliti daripada hanya mencuba untuk memanfaatkan sepenuhnya satu port USB-C.

Sentuhan yang lebih baik akan meningkatkan pengalaman keseluruhan dalam Steam Deck 2

injap - stim - permukaan - kanan - butang

Sejujurnya, sentuhan pada Steam Deck tidak begitu baik. Malah, anda hanya akan merasakannya dalam pad sentuh apabila meleret, yang nampaknya hanya memberitahu pengguna apabila ia merasakan input. Ia bukan pengalaman yang paling teruk, tetapi ia boleh berasa pelik bermain permainan di Steam Deck apabila saya sudah biasa dengan permainan yang menggegar konsol yang sama apabila saya memainkannya pada PC saya. Memandangkan permainan sudah menyokongnya, Valve hanya perlu menghasilkannya lagi pada penghujung Steam Deck 2.

Dengan Steam Deck, slot storan M.2 yang anda dapat ialah, semua yang anda dapat. Anda boleh meningkatkan storan dalaman anda, tetapi anda perlu membeli SSD M.2 2230, Dan juga Gantikan yang sudah ada di Steam Deck. Ia boleh menjadi alternatif yang menyusahkan, manakala slot M.2 tambahan dalam Steam Deck 2 harus memudahkan proses ini. Anda boleh mempunyai kad M.2 untuk but biasa dengan permainan padanya dan kemudian M.2 lain untuk akses lebih pantas tanpa perlu bermain-main dengan kad mikroSD. Kebanyakan orang mendapati kad SD cukup pantas, tetapi pemacu SSD lain akan meningkatkan kelajuan muat naik.

Sokongan eGPU bermakna lebih kuasa

Jika anda benar-benar mahu bermain semuanya dalam permainan, eGPU boleh meningkatkan keupayaan Steam Deck. Ini adalah sedikit permintaan khusus, tetapi mana-mana port USB-C dengan Thunderbolt 3 secara teorinya boleh menyokong eGPU. Secara teknikalnya juga mungkin untuk mengubah suai slot M.2 2230 Steam Deck untuk menyokong eGPU, tetapi ini ialah pengubahsuaian perkakasan dan bukannya sesuatu yang anda boleh sambungkan ke Steam Deck dengan mudah. Orang ramai telah melakukannya dan menutup Windows daripada kad SD…tetapi, ya, ia mungkin bukan untuk mereka yang lemah hati. Injap boleh memudahkan proses ini untuk sesiapa sahaja yang menginginkannya.

Lebih banyak pilihan warna berfungsi dengan Suis

Spotify berfungsi pada Steam Deck

Warna hanya menyeronokkan, dan ia juga boleh menjadi satu bentuk ekspresi. Walaupun mudah untuk Valve menghasilkan setiap SKU dalam satu warna, beberapa pilihan warna lain akan menjadi bagus, terutamanya dengan populariti kulit perkakasan dari tempat seperti Dbrand. Saya mahukan warna yang menyeronokkan sama seperti Nintendo Switch, dan diharapkan Valve akan menawarkan lebih banyak warna pada masa hadapan.

Siapa yang tidak mahu Steam Deck 2 dalam warna neon yang sangat menjengkelkan untuk dilihat? Jadikan ia berlaku, Valve.

Sokongan data mudah alih memudahkan bermain dalam talian di Steam Deck 2

Tidak selalu ada tempat untuk itu, tetapi bagi mereka yang boleh mendapatkan pelan data mudah alih tanpa had, sokongan LTE atau 5G dalam Steam Deck 2 boleh menjadi anugerah. Anda bukan sahaja boleh memuat turun permainan semasa dalam perjalanan tetapi ia boleh menjadikannya sangat mudah untuk bermain dengan rakan dalam tajuk berbilang pemain.

Dan … alangkah baiknya jika Steam Deck 2 mudah dibeli

Fikirkan tentang berapa banyak Steam Deck yang tersedia pada masa ini – ia sebenarnya agak terhad! Anda boleh mendapatkannya di AS atau Eropah, tetapi di banyak pasaran Asia dan Afrika, ia tidak boleh dicapai tanpa mengimportnya. Anda sekurang-kurangnya boleh membuat prapesanan di Hong Kong, Jepun, Korea Selatan dan Taiwan sekarang, tetapi ia belum tersedia lagi.


Steam Deck sememangnya peranti hebat yang membolehkan anda bermain permainan PC jauh dari komputer fizikal. Ia benar-benar mengubah cara ramai orang bermain permainan komputer. Valve berkemungkinan akan mengeluarkan Steam Deck 2, tetapi belum ada maklumat mengenai bila perkara itu mungkin berlaku (walaupun kami akan mengemas kini anda apabila ia berlaku!). Sama ada cara, walaupun hanya satu atau dua daripada cadangan ini boleh meningkatkan keseluruhan pengalaman.

Apakah yang anda ingin ubah dalam Steam Deck? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.

permukaan wap
The Steam Deck, komputer riba permainan pertama Valve, ialah salah satu peranti paling hangat pada tahun 2022 dengan perpustakaan permainan yang besar untuk dimainkan.
permukaan wap

The Steam Deck, komputer riba permainan pertama Valve, adalah salah satu yang paling popular pada tahun 2022, dengan perpustakaan permainan yang besar.Source link

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *