Instagram vs Tik Tok: Apakah perbezaannya?


Instagram dan TikTok adalah dua daripada aplikasi media sosial yang telah menjadi tular sejak sedekad lalu. Tetapi apa bezanya?

Walaupun pada masa lalu, jawapannya mungkin mudah “Instagram ialah aplikasi perkongsian foto dan TikTok ialah aplikasi perkongsian video”, garisan telah menjadi kabur sejak beberapa tahun kebelakangan ini. TikTok naik ke bahagian atas App Store, mengalahkan Instagram sebagai aplikasi nombor satu yang dimuat turun pada tahun 2021, dan Instagram pula menggerakkan strateginya untuk lebih memfokuskan pada video pendek.

Berikut ialah semua yang anda perlu tahu tentang kedua-dua apl itu, termasuk apabila ia dilancarkan, siapa yang mereka sasarkan, siapa yang memilikinya dan sama ada anda perlu mengambil berat tentang keselamatan anda.

Bilakah Instagram dan TikTok dilancarkan?

Apabila bercakap mengenai tarikh pelancaran mereka, Instagram pastinya merupakan aplikasi lama untuk kedua-duanya.

Aplikasi ini pada asalnya dilancarkan pada Oktober 2010, yang bermaksud ia akan mencecah remaja pada 2023. Tidak lama kemudian Instagram menyertai Meta (dan kemudian Facebook) pada 2012 apabila gergasi media sosial itu membeli aplikasi perkongsian foto itu dengan harga $1 bilion.

TikTok mempunyai sejarah yang sedikit lebih kompleks, tetapi ia masih lebih kecil daripada kedua-dua aplikasi.

Syarikat teknologi China ByteDance melancarkan aplikasi perkongsian video A.me pada 2016. Aplikasi ini kemudiannya dinamakan semula sebagai Douyin, nama yang masih digunakan di China hari ini. ByteDance mengembangkan aplikasinya ke pasaran antarabangsa di bawah nama TikTok hanya setahun kemudian, tetapi barulah TikTok bergabung dengan aplikasi penyegerakan bibir Musical.ly pada 2018 barulah aplikasi itu mula meletup di AS dan UK.

logo Tik Tok

Siapakah mereka?

Kedua-dua Instagram dan TikTok menyasarkan orang dari semua peringkat umur, tetapi kajian menunjukkan bahawa TikTok menarik demografi yang lebih kecil berbanding dengan Instagram.

Menurut blog yang disiarkan oleh Sprout, Instagram mempunyai 2 bilion pengguna aktif bulanan, dengan kumpulan umur terbesar (31.2%) pengguna berumur 25-34 dan 31% lagi berumur 18-24. Ini bermakna dua pertiga daripada pangkalan pengguna Instagram adalah orang dewasa yang berumur antara 18 dan 34 tahun.

Sementara itu, TikTok mempunyai 1 bilion pengguna aktif bulanan, tetapi kumpulan umur terbesarnya ialah remaja dalam lingkungan umur 10-19, dan kumpulan umur ini membentuk 25% daripada pengguna.

Kedua-dua apl juga telah mendorong lebih ramai pencipta selama ini, menawarkan insentif seperti program Bonus Instagram dan Dana Pencipta TikTok untuk menarik lebih ramai pembuat video, artis dan pengaruh.

Siapa punya?

Walaupun Instagram dan TikTok sangat popular, syarikat induk telah mengalami skandal yang adil.

Instagram dimiliki oleh Meta, gergasi teknologi Amerika yang juga memiliki Facebook dan WhatsApp untuk menamakan beberapa perkhidmatannya.

Meta mengambil tamparan hebat terhadap reputasinya selepas didedahkan bahawa firma perunding Cambridge Analytica telah mengumpul data pengguna Facebook untuk digunakan dalam pengiklanan politik.

Sementara itu, TikTok diasaskan oleh ByteDance, sebuah syarikat teknologi China yang memiliki aplikasi Douyin dan penyuntingan video CapCut.

Syarikat itu telah dituduh bekerjasama dengan Parti Komunis China untuk menapis kandungan aplikasi itu dan pentadbiran Trump telah mengumumkan rancangan untuk mengharamkan aplikasi itu di Amerika Syarikat pada 2020 kerana kebimbangan keselamatan. Bagaimanapun, Biden akhirnya membatalkan larangan itu pada 2021.

gulungan Instagram

Adakah Instagram dan TikTok selamat?

Jadi, adakah Instagram dan TikTok benar-benar selamat untuk digunakan? Kami bertanya kepada pakar keselamatan semua soalan penting tentang apl dan cara ia mengendalikan data anda pada tahun 2021.

Anda boleh membaca panduan penuh kami dengan melawati “Adakah Instagram Selamat?” dan “Adakah TikTok selamat?” Tetapi berikut adalah beberapa perkara penting dari setiap perkara.

“Walaupun anda mungkin berfikir bahawa berkongsi foto di Instagram adalah bebas risiko, maklumat yang anda kongsi pada mana-mana entiti dalam talian – dikenali sebagai cap jari digital anda – boleh memberikan butiran berharga kepada penggodam dan harus dipertimbangkan dengan teliti sebelum ia diterbitkan,” kata Anthony Dimitriades, Naib Presiden Di McAfee.

“Lebih banyak maklumat yang dimiliki oleh penggodam tentang anda, lebih baik dia dapat melancarkan serangan yang disasarkan, jadi pengguna platform media sosial, seperti Instagram, adalah sasaran utama penjenayah siber.”

Penggodam menyasarkan Instagram dan biasanya melakukan ini secara beramai-ramai secara automatik, seperti dengan menghantar pautan spam kepada tawaran dan produk. Tom Gaffney, ketua pakar keselamatan di F-Secure, berkata dengan membina rangkaian yang mempunyai ramai pengikut (biasanya semua akaun palsu), mereka boleh kelihatan sebagai sumber yang boleh dipercayai.

“Apa yang mereka mahukan ialah pengguna mengklik pautan yang memuat turun perisian hasad ke peranti mereka yang mengumpul butiran peribadi yang digunakan untuk kecurian identiti. Kadangkala mereka hanya mahu anda menyukai atau mengikuti kandungan mereka kerana ia menjadikan akaun palsu kelihatan lebih tulen.”

TikTok membawa banyak risiko yang sama seperti rangkaian sosial lain seperti Instagram dan Snapchat. Paul Bischoff, editor Comparitech, berkata TikTok mengumpul maklumat peribadi tentang penggunanya untuk tujuan pengiklanan.

Pihak ketiga boleh mendapatkan maklumat ini dengan memadamkannya. TikTok dimiliki oleh syarikat China. Walaupun tiada bukti bahawa kerajaan China mengintip pengguna TikTok, anda mungkin tidak boleh menggunakannya jika anda bekerja untuk kerajaan persekutuan atau dikehendaki melindungi rahsia perdagangan.”

Adakah mereka selamat untuk kanak-kanak?

Kedua-dua TikTok dan Instagram mempunyai sekatan umur yang ketat, yang bermaksud bahawa kanak-kanak di bawah umur 13 tahun tidak dibenarkan menyertai aplikasi.

TikTok mahupun Instagram tidak mempunyai proses pengesahan umur semasa membuat akaun, tetapi jika mana-mana apl berpendapat anda berumur bawah 13 tahun, akaun anda akan disekat daripada platform tersebut. Anda kemudiannya perlu menyerahkan petisyen untuk membuktikan bahawa anda sesuai dengan umur untuk menggunakan aplikasi itu, atau kembali apabila anda berumur 13 tahun.

Source link

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *