Intel Unison akan melakukan keajaiban untuk hubungan PC Windows dan iPhone


Walaupun Microsoft menawarkan apl Telefon Anda yang berguna untuk membantu pengguna menikmati kesalingoperasian antara PC dan peranti mudah alih mereka, ia bukanlah satu keperluan jika anda mempunyai iPhone.

Itulah sebabnya pelaksanaan Unison baharu yang diumumkan Intel hari ini — untuk PC baharu yang menjalankan beberapa pemproses generasi ke-12 daripada Acer, HP dan Lenovo pada mulanya dan kemudian pada model generasi ke-13 tahun depan — boleh menjadi masalah besar bagi syarikat yang cuba memikat pemilik iPhone kembali dari Mac mereka ke mesin Windows dalam era pasca-Apple Silicon.

Aplikasi ini akan membolehkan pemilik PC menghantar fail terus ke iPhone mereka daripada komputer riba atau desktop mereka, serta menjawab panggilan dan menghantar mesej teks. Walaupun ia juga akan berfungsi dengan peranti Android, ini adalah berita yang lebih besar untuk orang yang ingin menggunakan iPhone dan Windows PC mereka secara bersebelahan kerana keupayaan ini tidak wujud pada masa ini.

“PC Windows dan iPhone akan menyanyi dan menari bersama-sama,” kata wakil Intel yang mempamerkan teknologi semasa Pameran Inovasi Intel 2022, yang turut menyaksikan pelancaran pemproses Raptor Lake generasi ke-13 pada hari Selasa.

Saling kendali iPhone dan Mac Apple berfungsi dengan baik, iaitu sesuatu yang Google cuba selaraskan dengan telefon Pixel dan Google Chromebook. Walau bagaimanapun, sementara Android dan Windows bermain dengan baik bersama-sama, Intel’s Unison akan menjadi yang pertama untuk “menyambung dengan lancar” iPhone anda ke PC anda.

Intel lupa

Intel berkata berpasangan akan menjadi mudah. Mulai saat ini, foto yang diambil pada iPhone atau peranti Android anda akan muncul dalam galeri baharu pada PC anda (gambar di atas). Pemberitahuan juga akan tiba di pusat pemberitahuan komputer anda, jika apl Unison ditutup.

Teknologi ini pada asasnya ialah aplikasi Screenovate yang disahkan oleh Intel telah dibeli di CES 2022 pada bulan Januari dan dijenamakan semula di bawah nama Unison. “Intel Unison ialah penyelesaian perisian baharu yang menyampaikan sambungan lancar antara telefon (Android dan iOS) dan komputer — daripada fungsi termasuk pemindahan fail, mesej teks, panggilan telefon dan pemberitahuan telefon — datang ke komputer riba baharu mulai akhir tahun ini, ” Kata.Source link

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *