Malah peminat Batman salah faham hubungannya dengan penjahat


Peminat cenderung untuk berfikir bahawa Batman ketagih untuk memerangi jenayah, tetapi Penguin mendedahkan bahawa orang jahat sebenarnya ketagih kepadanya.


ARTIKEL INI MENGANDUNGI SPOILER UNTUK Batman #127.

Ramai peminat DC Comics mempunyai tanggapan bahawa Bruce Wayne ketagih dengan kewujudan Batman Dan dia melawan orang jahat, tetapi keluaran baru-baru ini mendedahkan bahawa ia sebenarnya sebaliknya.


Batman menghadapi masalah baru-baru ini kerana robot yang ingin membunuhnya mengejarnya. Robot ini, bernama Failsafe, telah diaktifkan selepas dipercayai bahawa Batman telah meragut nyawa. Semasa Oswald Cobblebot, aka The Penguin, berada di hospital, Batman datang melawatnya. Kemudian Oswald mengatur kematiannya sendiri, membingkai Batman untuk membunuhnya dalam proses itu. Ini sepatutnya menjadi tindakan terakhir Penguin untuk memusnahkan legasi Batman.

Paparan hari ini

BERKAITAN: Musuh bahan api baru Batman pernah menjadi penjahat paling teruk Gotham

Walau bagaimanapun, dalam Batman #127 Oleh Chip Zdarsky dan Jorge Jimenez, ia mendedahkan bahawa penguin itu sebenarnya tidak mati. Dia hanya memalsukan kematiannya sendiri, mengambil identiti baru dan berpindah ke Metropolis untuk menjadi penjual bunga. Catwoman akhirnya menjejakinya dan mereka berdua berbual mesra. Penguin mendedahkan bahawa berpindah ke Metropolis sangat bagus untuk kesihatan mentalnya. Kota itu penuh dengan cahaya manakala Gotham penuh dengan kegelapan. Berada di bandar itu bermakna Penguin terperangkap dalam percubaan berterusan untuk memanjat tangga jenayah terancang untuk melemparkan kejayaannya ke wajah Batman. Dia juga menggambarkan kehidupan jenayahnya dan melawan Batman sebagai ketagihan.

Idea bahawa Bruce Wayne ketagih menjadi Batman adalah menonjol di kalangan peminat. Malah, ramai yang percaya bahawa Bruce Wayne adalah watak palsu dan Batman adalah watak yang sebenarnya. Tetapi pemikiran ini tidak begitu terpakai kepada orang jahat. Beberapa penjahat, seperti Joker dan Riddler, terlintas di fikiran kerana mereka sentiasa cuba mencabar Batman dan melihatnya sebagai lawan mereka. Tetapi penguin adalah jenis penjahat yang berbeza. Dia seorang bos jenayah dan menumpukan pada membuat wang dan mengambil alih bandar. Hakikat bahawa dia mengakui kepada Catwoman bahawa dia pergi selepas kejayaan ini untuk melemparkannya ke muka Batman adalah sangat jelas. Ia menunjukkan sisi penjahat jenis ini yang tidak sering dibincangkan.

Satu lagi aspek menarik dalam cerita ini ialah Penguin pada dasarnya telah menyembuhkan ketagihannya dengan menjauhi Gotham. Ini menunjukkan bahawa Batman dan penjahatnya berada dalam keadaan yang berterusan untuk mengakali satu sama lain. Sudah tentu, Batman telah melawan penjahat yang sama selama bertahun-tahun yang sentiasa bergegas keluar dari Arkham. Penguin dapat memecahkan kitaran hanya dengan berpindah ke bandar lain. Juga, hakikat bahawa Superman mempunyai ibu jari yang berminat untuk jenayah terancang di Metropolis mungkin ada kaitan dengan sebab Penguin tidak merasakan keperluan untuk melemparkan kejayaan kepadanya seperti yang dia lakukan dengan Batman. Ini hanya untuk menunjukkannya Batman Hubungannya dengan penjahatnya lebih kompleks daripada yang peminat sedar.

Batman #127 Tersedia sekarang dari DC Comics.Source link

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *