Mendalami Windows 11: Jam dengan Sesi Fokus


Windows 11 telah wujud selama kira-kira setahun sekarang, dan baru-baru ini menerima kemas kini utama pertamanya, yang dipanggil Kemas Kini Windows 11 2022, atau versi 22H2. Windows 11 membawa banyak perubahan berbanding Windows 10, dan kemas kini 2022 membawa lebih banyak lagi, jadi adalah baik untuk mengetahui cara perkara berfungsi dalam versi baharu ini. Jika anda seorang Windows Insider, anda mungkin telah menggunakan banyak ciri baharu yang telah tersedia dalam pratonton sejak beberapa bulan lalu. Tetapi untuk semua orang, kami sedia membantu. Semasa kami meneroka perubahan terbesar dalam Windows 11, artikel ini memfokuskan pada apl Jam baharu dengan sesi fokus.

Apl itu sebenarnya dipanggil Penggera & Jam, jadi itulah perubahan pertama di sana. Tetapi berita besar ialah penambahan Sesi Fokus, ciri produktiviti baharu yang ditambahkan Microsoft dalam Windows 11. Ini sudah dilaksanakan buat kali pertama dalam Microsoft Teams untuk pelanggan perniagaan, tetapi sesiapa sahaja boleh menggunakan versi Windows 11.

Semak imbas artikel ini:

Apakah itu sesi fokus dan cara menyediakannya

Seperti namanya, sesi fokus bertujuan untuk membantu anda menumpukan pada kerja untuk seketika. Mereka memberi anda pemasa supaya anda tahu berapa lama anda tinggal, tetapi mereka juga mengira masa rehat secara automatik supaya anda boleh mendapatkan sedikit udara.

Apabila anda melancarkan apl Jam buat kali pertama pada Windows 11, apl itu dibuka terus masuk sesi fokusdan ia akan kelihatan seperti ini:

Sesi fokus dalam apl Jam Windows 11

Terdapat empat item di sini, jadi mari kita mula membongkarnya. Blok pertama ialah pemasa untuk sesi fokus anda dan secara lalai, ia ditetapkan kepada 30 minit. Anda boleh menambah masa yang anda mahu bekerja dan apl akan menambah rehat secara automatik untuk membolehkan anda mendapatkan semula tenaga. Walau bagaimanapun, anda mempunyai pilihan untuk melangkau waktu rehat jika anda perlu bekerja tanpa gangguan dengan segera. Anda juga boleh meminimumkan pemasa kepada tetingkap terapung kecil yang sentiasa kelihatan, jadi anda tidak perlu menukar apl untuk melihat keadaan.


Tetapkan pemasa untuk sesi fokus

Di sebelah pemasa untuk sesi fokus anda, anda mendapat kotak untuk kemajuan harian anda. Anda boleh menetapkan matlamat untuk tempoh masa anda mahu fokus setiap hari dan apl akan menjejaki kekerapan anda mencapai matlamat tersebut. Anda boleh melihat sama ada anda berada dalam keadaan yang baik sejak beberapa hari lalu atau jika anda tidak dapat mencapai matlamat anda.

Anda boleh menukar matlamat harian anda dengan mengklik ikon pensel di penjuru kanan sebelah atas blok ini. Anda juga boleh menetapkan masa untuk menetapkan semula pemasa untuk mengukur kemajuan harian anda, jadi jika anda bekerja melepasi tengah malam, anda masih boleh mengira sesi fokus sebagai sebahagian daripada hari yang sama. Akhir sekali, anda juga boleh memilih untuk memasukkan hujung minggu dalam baris kemajuan anda jika anda biasanya bekerja pada hujung minggu juga.

Pada dasarnya, ini adalah ciri yang sangat mudah. Hanya mulakan pemasa dan mulakan kerja. Anda boleh menukar tetapan rehat dan fokus dalam tetapan apl, tetapi kami akan menyelesaikannya sebentar lagi. Buat masa ini, terdapat beberapa blok lagi untuk diterokai pada skrin ini.

Memulakan Sesi Fokus dari Pusat Pemberitahuan (Kemas Kini Windows 11 2022)

Dengan kemas kini Windows 11 2022, atau versi 22H2, Microsoft telah menyepadukan sesi Fokus dengan lebih mendalam ke dalam sistem pengendalian. Kini, anda boleh memulakan sesi fokus daripada teduh pemberitahuan.

Tangkapan skrin Pusat Pemberitahuan dalam Windows 11 menunjukkan keupayaan untuk memulakan sesi fokus, termasuk tetapan pemasa

Cuma pilih berapa lama sesi fokus anda akan bertahan dan ketik memberi tumpuan butang untuk bermula. Sesi fokus bermula dengan cara ini akan mengikut tetapan lalai anda untuk rehat seperti yang ditakrifkan dalam apl Jam.

Penyepaduan Microsoft To Do dan Spotify

Terdapat beberapa sesi fokus lebih daripada pemasa yang menjejaki matlamat anda. Anda sepatutnya membawa alatan yang anda perlukan untuk fokus dalam satu skrin, jadi anda tidak perlu sentiasa menukar konteks. Itulah sebabnya terdapat dua penyepaduan hebat di sini – Microsoft To Do dan Spotify.

Microsoft To Do ialah apl pengurusan senarai tugasan/tugasan syarikat. Dengan memasukkannya ke dalam sesi fokus, anda boleh melihat tugasan anda yang akan datang dan memilih tugasan yang ingin anda fokuskan semasa sesi fokus. Anda boleh memilih hanya satu atau beberapa sesi dan anda boleh menandakannya sebagai selesai dalam sesi fokus juga. Ia bergantung pada jenis orang anda, tetapi ada yang merasa puas untuk menyemak perkara yang perlu dilakukan dan ia boleh memberi anda galakan tambahan.

Microsoft Untuk Melakukan Penyepaduan dalam Sesi Fokus

Ciri ini memerlukan anda melog masuk ke apl dengan akaun Microsoft, tetapi ada kemungkinan besar anda sudah pun menggunakan akaun untuk Windows 11. Anda akan melihat butang log masuk berhampiran penjuru kiri sebelah bawah tetingkap apl dan anda boleh memilih akaun Windows 11 anda atau akaun berasingan. Ini membolehkan anda mengakses senarai tugasan yang telah anda buat dan menyegerakkan kemajuan anda merentas peranti.

Kemudian terdapat integrasi Spotify, dan itu juga merupakan tambahan yang kemas. Muzik selalunya boleh membantu kita mengekalkan fokus kita, menenggelamkan bunyi latar belakang. Dengan penyepaduan Spotify, Sesi Fokus memberi anda segelintir genre muzik untuk didengari semasa sesi anda. Anda boleh memilih daripada hingar putih, nada Lo-fi, jazz lancar dan banyak lagi. Ini semua adalah genre muzik abstrak, bertujuan untuk membantu anda fokus dan bukannya terganggu.

Senarai main Spotify dalam sesi fokus

Untuk menghidupkan ciri ini, anda perlu memasang apl Spotify, dan jika anda belum memilikinya, anda akan melihat pautan untuk memuat turun apl itu daripada Gedung Microsoft. Anda juga perlu log masuk ke aplikasi Spotify, kemudian log masuk ke Spotify semula melalui sesi fokus. Sebaik sahaja anda selesai, anda akan bersedia untuk pergi.

Tetapan sesi fokus

Jika anda ingin mengubah sedikit pengalaman anda, anda boleh pergi ke tetapan apl Jam untuk menukar aspek tertentu. klik tetapan Di penjuru kiri sebelah bawah tetingkap aplikasi, anda akan melihat sekumpulan pilihan, kebanyakannya berkaitan dengan sesi fokus.

Di sini, anda boleh menetapkan pilihan untuk fokus dan tempoh rehat. Secara lalai, rehat lima minit terakhir dan selang fokus dilaraskan secara automatik berdasarkan jumlah panjang yang anda pilih untuk bekerja. Walau bagaimanapun, anda boleh menetapkan panjang tertentu untuk setiap fokus dan tempoh rehat jika anda mahu.


Tetapan sesi fokus dalam apl Jam

Anda juga boleh memilih bip berbeza apabila sesi fokus tamat, serta apabila tempoh rehat tamat. Akhir sekali, anda boleh memilih untuk melumpuhkan sepenuhnya penyepaduan Spotify dan Microsoft To Do.

Di luar sesi fokus secara khusus, anda boleh memilih tema apl anda pada halaman ini dan memadamkan data peribadi anda daripada peranti anda.

Tetapan Fokus Tambahan (Kemas Kini Windows 11 2022)

Dalam Kemas Kini Windows 11 2022, Microsoft turut menambah halaman pada apl Tetapan, yang dikhaskan untuk ciri Sesi Fokus. Di sini anda akan menemui beberapa pilihan – anda boleh memilih untuk mendayakan Jangan Ganggu secara automatik apabila sesi fokus bermula, pilih sama ada untuk melumpuhkan bar tugas berkelip (apabila apl diserlahkan oren apabila pemberitahuan diterima) dan menyembunyikan lencana pemberitahuan untuk aplikasi pada bar tugas.

Tangkapan skrin tetapan fokus dalam apl Tetapan Windows 11

Anda juga boleh memulakan sesi fokus terus dari halaman ini, yang memberi anda pelbagai cara untuk bermula.

Ciri-ciri lain Apl Jam

Selain daripada sesi fokus, apl Jam dalam Windows 11 hampir sama dengan yang terdapat pada Windows 11. Anda boleh menetapkan penggera atau pemasa, menggunakan jam randik atau menonton jam dunia yang menyerlahkan bandar pilihan anda. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perubahan yang perlu diberi perhatian, terutamanya dari segi reka bentuk antara muka pengguna. Anda akan melihat ikon baharu di seluruh apl, sudut bulat dan tweak kecil lain pada antara muka pengguna. Blok untuk setiap penggera dalam bahagian Penggera kini lebih luas, dan pemilih masa semasa menetapkan pemasa mempunyai rupa yang sedikit berbeza, antara perubahan lain.

Walau bagaimanapun, perubahan yang paling ketara ialah pemasa dan jam randik kini boleh ditetapkan menjadi tingkap terapung kecil, sama seperti sesi fokus. Ini bermakna anda boleh melihatnya di atas apa sahaja yang anda lakukan, tanpa perlu membuka tetingkap besar atau mengambil apl sebelah menyebelah.


Dan itu sahaja dalam apl Jam baharu dengan sesi fokus. Ini adalah salah satu daripada banyak ciri hebat yang telah ditambahkan oleh Microsoft pada Windows 11 yang membantu pengguna meningkatkan produktiviti mereka pada PC mereka, yang menjadi semakin penting dalam era kerja hibrid dan jauh. Sudah tentu, kami akan menyelami ciri baharu yang lain dalam Windows 11, jadi nantikan lebih banyak panduan seperti ini.

Belum dinaik taraf kepada Windows 11? Pastikan PC anda memenuhi keperluan sistem atau lihat senarai semua PC yang akan menyokong peningkatan Windows 11. Kami juga mempunyai panduan tentang cara mendapatkan kemas kini Windows 11 2022 sekarang jika anda belum memilikinya lagi.Source link

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *