MTN meninggalkan Afghanistan selepas dijual kepada M1


Bersedia untuk menamatkan keluarnya daripada pasaran, Kumpulan MTN telah mengenal pasti M1 New Investments of Lebanon sebagai pembeli untuk operasinya di Afghanistan. Dalam usaha untuk memfokus semula pada pasaran teras Afrikanya, syarikat Afrika itu telah meninggalkan Timur Tengah secara beransur-ansur sejak 2020. Ia menyatakan pada Ogos 2022 bahawa ia telah menemui pembeli untuk operasinya di Afghanistan, tetapi tidak menyatakan siapa pembelinya.

Maklumat lanjut tentang jualan

M1 kini akan membeli MTN Afghanistan dengan harga AS$35 juta; Walau bagaimanapun, kelulusan kawal selia masih belum selesai. Selepas syarikat Norway itu menarik diri daripada pasaran, Kumpulan M1 juga membeli perniagaan Telenor di Myanmar. Keluarnya dari Timur Tengah adalah komponen strategi syarikat yang lebih besar untuk memfokuskan aktiviti di Afrika, yang bermula pada 2020.

Ketua Pegawai Eksekutif dan Presiden MTN Ralph Mobita menyatakan dalam laporan dagangan syarikat bahawa pengendali itu kekal berdaya tahan menghadapi cabaran makroekonomi, geopolitik dan kawal selia sambil mencapai prestasi operasi dan kewangan yang kukuh.

Mobita menekankan skala pengembangan dalam transaksi fintech dan aliran data. Dalam sembilan bulan pertama 2022, trafik data meningkat kira-kira 40% tahun ke tahun, dan pada suku ketiga, bilangan pengguna wang mudah alih meningkat sebanyak 23.3% kepada 63 juta.

Hasil daripada industri fintech meningkat sebanyak 12.9%, dan bilangan pelanggan data aktif meningkat sebanyak 14.9% kepada 135.4 juta. MTN menamatkan tempoh tersebut dengan 284.9 juta ahli, meningkat 6.8%, dan 63 juta pengguna wang mudah alih aktif, meningkat 23%.

Jumlah transaksi fintech meningkat 30% kepada 9.5 bilion. Bagaimanapun, beliau menambah bahawa hasil perkhidmatan untuk suku ketiga meningkat 15.6% kepada 49.6 bilion rand Afrika Selatan ($2.7 bilion), dibantu oleh operasi di Nigeria dan Afrika Selatan. Syarikat itu tidak memberikan nombor hasil atau keuntungan bersih.

Source link

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *