Pembangun mengadu tentang iklan perjudian yang muncul dalam penyenaraian App Store mereka


Apple hari ini melancarkan peletakan iklan baharu di App Store pada iPhone, membenarkan pembangun mengiklankan apl mereka di lebih banyak tempat, termasuk tab utama Hari Ini dan dalam bahagian Anda Boleh Juga Suka di bawah penyenaraian apl individu.


Hanya beberapa jam kemudian, beberapa pembangun terkemuka mengadu tentang iklan kebencian untuk apl perjudian yang muncul dalam penyenaraian App Store mereka di luar kawalan mereka, termasuk Marco ArmentDan juga Simon Stuffering, dan lain lain. Isu itu turut diketengahkan dalam tweet yang dikongsinya Cerita Mac Ketua Editor Federico Fezzi.

Arment tweet: “Halaman produk apl saya kini memaparkan iklan perjudian, yang saya benar-benar tidak setuju.” “Apple juga tidak boleh bersetuju dengannya.”

Seperti yang dinyatakan Arment, Apple memberi pengiklan pilihan untuk memaparkan iklan mereka dalam kategori apl yang berbeza daripada kategori apl mereka sendiri, membenarkan iklan perjudian muncul dalam penyenaraian apl yang tidak berkaitan seperti apl podcast Overcast.

Kehadiran iklan perjudian di App Store secara keseluruhan telah mendapat beberapa kritikan, dengan beberapa menuduh Apple sebagai tamak dan menyimpang daripada dasar yang disokong oleh syarikat itu di bawah bekas CEO Steve Jobs. Apple mengewangkan kedua-dua peletakan iklan dan mengurangkan 15% hingga 30% daripada pembelian dalam apl dalam apl perjudian.

Di samping menjengkelkan sesetengah pembangun, Apple membenarkan apl untuk menyiarkan iklan dalam senarai apl lain telah menyebabkan syarikat itu menghadapi tuduhan kelakuan anti-persaingan. Dalam tweet minggu lepas, seorang pakar undang-undang Florian Muller Beliau berhujah bahawa iklan ialah “cara lain untuk meningkatkan kadar cukai aplikasi yang berkesan, memaksa pembangun membeli iklan pada halaman apl mereka untuk mengelakkan orang lain menghalakan pelanggan dari situ.”

pada Ogos, BloombergMark Gorman dari Apple berkata bahawa Apple mahu meningkatkan tiga kali ganda hasil iklan semasanya kepada sekurang-kurangnya $10 bilion setahun pada masa hadapan. Gorman berkata, iklan hasil carian berasaskan kata kunci akan muncul dalam apl Peta Apple mulai tahun depan.

Kami telah menghubungi Apple untuk mendapatkan komen dan bertanya sama ada syarikat itu akan mempertimbangkan untuk memperkukuh peraturan iklannya. Kami akan mengemas kini cerita ini jika kami mendengarnya.Source link

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *