Pembangun menggunakan aktiviti iOS Live untuk menjejaki pilihan raya Brazil


Dengan iOS 16.1, Apple memperkenalkan Live Activity API – yang membolehkan apl pihak ketiga menyampaikan maklumat berguna pada skrin kunci iPhone dan juga di Dynamic Island untuk mereka yang menggunakan iPhone 14 Pro. Hujung minggu ini, pembangun menunjukkan potensi sebenar tindakan langsung dengan apl iPhone yang membolehkan orang ramai menjejaki kiraan undi dalam pilihan raya Brazil dalam masa nyata.

Sebenarnya terdapat beberapa apl dengan aktiviti langsung tersedia di App Store, dan semuanya menawarkan interaksi yang hebat seperti melihat butiran penerbangan atau ulasan Reddit dalam masa nyata. Tetapi Felipe Ribeiro Dan juga Willian MaxKedua-duanya adalah daripada syarikat aplikasi mudah alih ahli sihirKami memutuskan untuk membawa ciri ini ke peringkat seterusnya.

Di tengah-tengah pusingan kedua dan terakhir pilihan raya presiden Brazil, yang berlangsung Ahad lalu, mereka mencipta aplikasi untuk menunjukkan bilangan undian dalam pilihan raya dengan kemas kini masa nyata tepat pada skrin kunci iPhone dan Dynamic Island.

Bagaimana pilihan raya Brazil menjadi pameran yang hebat untuk aktiviti langsung iOS

Dinamakan “Apuração Dinâmica” (Pengiraan Dinamik) merujuk kepada Dynamic Island pada iPhone, apl itu menggabungkan API aktiviti langsung daripada iOS 16.1 dengan data pengundian yang disediakan oleh Mahkamah Pilihan Raya Tertinggi Brazil menjadi alat yang menjadikan proses pengiraan undi lebih menarik dan menghiburkan. .

“Apabila Apple mengumumkan iOS 16 dengan Aktiviti Langsung, kami sudah tahu ciri itu akan sesuai untuk saat-saat seperti ini,” kata Max. 9to5Mac. “Larian ini bertepatan dengan keluaran iOS 16.1, yang secara rasminya membawa ciri ini kepada semua orang, dan memberi inspirasi kepada kami untuk mencipta applet ini, yang dibangunkan dalam SwiftUI, untuk menambah sentuhan kami sendiri pada pengalaman penjejakan kiraan.”

Bagi mereka yang tidak dikenali, Brazil mempunyai sistem pengundian elektronik di mana data yang diekstrak daripada peti undi dihantar terus ke “komputer super” selamat yang terletak di ibu pejabat Tribunal Pilihan Raya yang mengira berjuta-juta undi dalam masa beberapa jam. Mahkamah Pilihan Raya menyediakan API rasmi supaya pihak ketiga juga boleh mengakses pengiraan undi masa nyata. Lebih 124 juta undian dicatatkan kali ini.

Setelah pengiraan undi dimulakan, aplikasi Sorcererhat sudah menunjukkan nombor pertama mereka yang memasangnya. Pengguna dengan iPhone 14 Pro telah dapat memantau perselisihan walaupun dengan skrin terkunci, terima kasih kepada paparan sentiasa hidup. Sementara itu, Dynamic Island menunjukkan sekilas peratusan undian bagi setiap calon.

Had teknikal dan hasil akhir

Menurut Max, salah satu cabaran utama ialah mengatasi had teknikal mengulangi kemas kini aktiviti langsung memandangkan apl itu mengumpul data terus daripada API Mahkamah Pilihan Raya dan bukannya mempunyai pelayan sendiri untuk kandungan tolak. Walau bagaimanapun, data yang dipaparkan dalam Aktiviti Langsung dikemas kini setiap minit tanpa memerlukan sebarang tindakan daripada pengguna.

Sejak iOS 16.1 dikeluarkan hanya beberapa hari yang lalu, pembangun tidak mempunyai banyak masa untuk menjalankan ujian dengan apl itu. Itulah sebabnya mereka memanggilnya sebagai fail alat eksperimen Melalui TestFlight untuk sesiapa sahaja yang berminat, bukannya App Store. Walau bagaimanapun, maklum balas adalah sangat positif, dan projek itu adalah cara yang baik untuk menunjukkan kepada pengguna dan juga pembangun perkara yang boleh mereka lakukan dengan aktiviti langsung.

Penerimaan apl itu mengagumkan, lebih daripada yang kami jangkakan, dan kami gembira melihat apl itu dikongsi di rangkaian sosial oleh pengundi yang mengambil berat tentang keputusan pilihan raya. Kami berbangga menjadi sebahagian daripada detik bersejarah ini untuk Brazil dan untuk peluang untuk menunjukkan bagaimana Aktiviti Langsung dan Pulau Dinamik adalah alat yang berkuasa apabila digunakan dengan cara yang benar-benar menyumbang kepada pengalaman pengguna.

Lebih lanjut mengenai Sorcererhat

Walaupun aplikasi pengiraan suara tidak tersedia di App Store, Sorcererhat juga berada di belakang SongCapsule (dahulunya Next DJ), aplikasi hebat yang mencipta senarai main pintar berdasarkan pustaka Apple Music pengguna. Anda boleh mendapatkan butiran lanjut tentang aplikasi di tapak web syarikat.

FTC: Kami menggunakan pautan ahli gabungan untuk memperoleh pendapatan. lebih.


Lihat 9to5Mac di YouTube untuk lebih banyak berita Apple:

Source link

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *