Penggunaan 5G meningkat dengan pesat, tetapi ia tidak memenuhi jangkaan


Pembangunan rangkaian selular 5G telah berkembang sejak dua tahun yang lalu, tetapi di sebalik aspirasi pelanggan UK yang semakin meningkat untuk menaik taraf kepada 5G pada tahun hadapan, orang ramai mempersoalkan mengapa keselamatan mereka tidak diselaraskan, menurut kajian Ericsson. Lebih daripada 49,000 orang di 37 negara telah disoal mengenai gelombang kedua laporan Ericsson ConsumerLab, yang mengkaji kesan 5G ke atas pengguna awal sejak pelancarannya di kebanyakan mereka serta potensi pelanggan bukan 5G untuk beralih kepada teknologi .

Maklumat tentang meningkatkan penggunaan 5G

Laporan itu merangkumi perubahan tingkah laku yang dibawa oleh pembawa yang menggabungkan perkhidmatan digital ke dalam pelan 5G, terutamanya peningkatan penggunaan aplikasi video dipertingkat dan realiti tambahan (AR), serta kadar penggunaan 5G yang lazim, sama ada pesanan pelanggan sedang dijalankan atau tidak. Temui dan perubahan berkaitan 5G dalam tingkah laku mudah alih dan kesannya terhadap trafik komuniti.

Malah, tinjauan itu meramalkan bahawa sekurang-kurangnya 30% pengguna telefon pintar akan melanggan langganan 5G dalam tempoh 12 bulan akan datang. Umum mengetahui bahawa penggunaan 5G nampaknya sedang melawan inflasi: sekurang-kurangnya 510 juta pelanggan di 37 pasaran berkata mereka lebih berkemungkinan menggunakan 5G pada tahun 2023. Gelombang pengguna 5G seterusnya mempunyai jangkaan yang tinggi untuk prestasi teknologi, terutamanya dari segi keselamatan komuniti, tidak seperti pengguna Awal yang paling berminat dengan perkhidmatan baharu dan canggih yang boleh disediakan oleh 5G.

Kajian itu juga menunjukkan bahawa persepsi pengguna terhadap ketersediaan 5G menjadi piawaian sabitan baharu. Membina pengalaman pengguna adalah lebih penting daripada liputan demografi kerana liputan geografi, liputan dalaman dan luaran serta liputan tempat panas. Selain itu, telah diperhatikan bahawa realiti tambahan dan penggunaan video dipertingkat sedang dipromosikan oleh 5G. Telah didapati bahawa pengguna 5G kini menghabiskan dua jam setiap minggu menggunakan aplikasi AR, yang merupakan peningkatan dua kali ganda daripada dua tahun yang lalu.

Menurut kajian itu, pengguna 5G yang telah menggunakan kefungsian Extended Reality (XR) lebih berkemungkinan teruja dengan kemungkinan cermin mata realiti campuran dan akan menjadi yang pertama mengguna pakai teknologi baharu itu. Berbanding dengan satu pertiga daripada pengguna 4G, separuh daripada pengguna 5G yang kini menggunakan perkhidmatan berkaitan XR setiap minggu percaya aplikasi AR akan berhijrah daripada telefon pintar ke fon kepala XR dalam dua tahun akan datang.

Source link

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *