Penurunan telefon pintar akan berterusan sehingga 2023, menurut pembekal Apple


Maruta Manufacturing – yang membuat komponen untuk pelbagai syarikat, termasuk Apple – berkata ia menjangkakan penurunan telefon pintar semasa akan berterusan hingga 2023.

Beliau menjangkakan pengguna untuk menyimpan telefon semasa mereka untuk tempoh yang lebih lama daripada yang mereka lakukan sekarang, walaupun beliau menegaskan bahawa telefon canggih mungkin terkecuali…

latar belakang

Arah aliran lama dalam pasaran telefon pintar adalah untuk kitaran naik taraf dipanjangkan sebagai dataran tinggi teknologi, dengan lebih banyak peningkatan evolusi daripada yang revolusioner. Di Amerika Syarikat, sebagai contoh, rata-rata orang kini menaik taraf telefon mereka setiap tiga hingga empat tahun.

Sepanjang dua tahun yang lalu, kekurangan cip juga telah menjejaskan tahap pengeluaran, yang bermaksud bahawa industri telefon pintar dikekang oleh kedua-dua bekalan dan permintaan.

Baru-baru ini, inflasi yang berleluasa telah menyebabkan ramai orang mengurangkan atau menghapuskan perbelanjaan untuk kemewahan seperti telefon baharu.

Semua faktor ini membawa kepada kemerosotan telefon pintar, dengan laporan yang dikeluarkan semalam menunjukkan bahawa penghantaran telah merosot untuk suku ketiga berturut-turut, dan angka terkini menunjukkan penurunan sebanyak 9% tahun ke tahun.

Marotta berkata genangan telefon pintar akan berterusan

Maruta Manufacturing mempunyai pengalaman langsung dengan kemelesetan ini. Syarikat Jepun itu membuat rangkaian komponen yang digunakan oleh hampir semua syarikat telefon pintar, termasuk Apple. Harga sahamnya turun 20% tahun ini kerana permintaan untuk produknya telah jatuh dua digit.

Presiden Norio Nakajima berkata Bloomberg Dia tidak menjangkakan banyak peningkatan, jika ada, pada tahun akan datang.

“Momentum tidak akan kembali sekurang-kurangnya semasa tahun fiskal 2022 dan keadaan tidak positif dalam tempoh akan datang,” kata Nakajima. “Permintaan untuk elektronik pengguna telah menurun secara mendadak dan pengeluar China ini tidak sihat” […]

“Pengguna mungkin sanggup membeli telefon baharu walaupun dengan peningkatan kecil jika ekonomi berada dalam keadaan yang lebih baik,” kata Nakajima, memetik kadar faedah yang lebih tinggi oleh bank pusat di seluruh dunia sebagai faktor besar. “Apa yang saya takut ialah telefon pintar akan menjadi lebih banyak komoditi dan orang ramai akan menunggu lebih lama sebelum menaik taraf.”

Nakajima tidak membincangkan jenama tertentu, tetapi menyatakan bahawa syarikat China adalah yang paling teruk terjejas, dan telefon canggih adalah yang terbaik.

Satu kelebihan yang dinyatakan oleh bos Morata ialah permintaan berterusan untuk telefon mewah walaupun semasa kegawatan ekonomi.

Ini adalah sejajar dengan laporan semalam, yang menyaksikan Apple terus menikmati pertumbuhan tahun ke tahun dalam penghantaran iPhone, dan bahagian pasaran syarikat meningkat dengan ketara.

Foto: Daniel Corby/Unsplash

FTC: Kami menggunakan pautan ahli gabungan untuk memperoleh pendapatan. lebih.


Lihat 9to5Mac di YouTube untuk lebih banyak berita Apple:Source link

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *