Qualcomm menjangkakan penurunan ketara dalam jualan telefon pintarPembuat cip AS Qualcomm mengeluarkan penilaian suram terhadap perniagaan telefon pintar pada 2022, meramalkan penurunan jualan sekurang-kurangnya 10%.

Syarikat itu, yang disenaraikan secara unik sebagai pembekal utama cip untuk kebanyakan industri telefon pintar, menangani topik ini sebagai sebahagian daripada keluaran pendapatannya baru-baru ini.

Menurut Qualcomm (melalui The Verge), “ketidakpastian daripada persekitaran makroekonomi” telah menurunkan jangkaan jualan telefon pintar untuk tahun ini daripada “peratusan purata satu digit rendah, kepada peratusan dua digit rendah”.

Satu lagi coretan maklumat yang menarik ialah industri nampaknya telah beralih daripada kebimbangan tentang kekurangan kepada kelebihan yang menjengkelkan. Terima kasih kepada gabungan “kemerosotan pesat dalam permintaan” dan “melegakan kekangan bekalan” dalam industri, Qualcomm mendedahkan bahawa “pelanggan terbesarnya” – berkemungkinan termasuk Samsung dan Apple – “mengambil daripada inventori mereka”.

Dalam erti kata lain, kerana permintaan telah menurun dan isu bekalan telah ditangani sekurang-kurangnya sebahagiannya, kini terdapat banyak telefon pintar di kilang dan di rak kedai.

Kami sebelum ini telah melaporkan cadangan bahawa Apple telah mengurangkan permintaan bekalannya untuk barisan iPhone 14 baharunya di tengah-tengah permintaan rendah yang mengecewakan. Bagi pihaknya, Samsung dikatakan sedang mencari pasaran peranti boleh lipat yang baru muncul untuk membantu meningkatkan jualannya.

Google sendiri dikatakan agak bimbang tentang penjualan rangkaian Galaxy S Samsung, kerana pelanggan dikatakan akan tergelincir ke dalam iPhone. Barisan Pixel pembuat Android dikatakan laris, tetapi kemudian ia bermula pada titik yang jauh lebih rendah daripada Apple dan Samsung.Source link

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *