Rang Undang-undang Telekom 2022 mencairkan kuasa Pihak Berkuasa Kawal Selia Komunikasi Mudah Alih (TRAI): BIF


Forum Jalur Lebar India (BIF) telah melahirkan kebimbangan terhadap Rang Undang-undang Telekom 2022 yang diumumkan oleh Jabatan Telekomunikasi (DoT) baru-baru ini. Rang undang-undang itu bertujuan untuk mencairkan kuasa Telecom Regulatory Authority of India (TRAI), mendorong sektor itu kembali ke sebelum 1997. Ini boleh menyebabkan masalah untuk kemasukan pelaburan besar ke dalam sektor itu. Di samping itu, menurut laporan ET Telecom, BIF juga bimbang kekurangan kejelasan mengenai cadangan status penugasan spektrum untuk pengendali satelit. Pemain Satcom (komunikasi satelit) mahukan peruntukan pentadbiran gelombang udara, seperti yang berlaku di seluruh dunia.

BIF ialah badan industri yang mewakili beberapa syarikat dan kumpulan teknologi utama, seperti Meta, Amazon, Google, Microsoft, Perkhidmatan Perundingan Tata, Cisco, Qualcomm dan banyak lagi. Laporan itu berkata pihak berkuasa juga tidak berpuas hati dengan fakta bahawa kerajaan cuba membawa masuk pemain OTT (di atas) dalam skop Akta Telekomunikasi dan Pelesenan.

Satu lagi aspek membimbangkan rang undang-undang itu ialah kerajaan boleh mengambil semula spektrum selepas lima tahun atau menarik balik pengecualian sedia ada dengan notis yang adil tanpa memerlukan sebarang perundingan yang sewajarnya. BIF berkata dalam satu kenyataan bahawa rang undang-undang telekomunikasi mencadangkan untuk menghapuskan kebebasan undang-undang TRA dengan memadamkan peruntukan yang membenarkan semakan dan imbangan yang sesuai. Menyekat dan mengurangkan kuasa Pihak Berkuasa Kawal Selia Telekomunikasi di Turki tidak akan baik untuk sektor ini.

Menurut Pengerusi BIF Ramachandran TV, peruntukan rang undang-undang telekomunikasi 2022 adalah larangan dan akan mendorong sektor itu kembali ke sebelum 1997, menjejaskan keyakinan pelabur secara negatif. Terdapat juga kekurangan kejelasan tentang cara pemain Satcom mendapat spektrum yang diperuntukkan pada rang undang-undang, yang bukan tanda yang membimbangkan untuk badan. India berada di puncak untuk melancarkan rangkaian 5G, dan kerajaan mesti memastikan semua pihak berkepentingan berada di halaman yang sama dengan rang undang-undang untuk menjayakan 5G.

Source link

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *