Sepuluh arketaip watak utama


Rumah Naga Ia telah sampai ke penghujungnya, dan sementara plot plot khusus rancangan itu pasti akan dianalisis dengan lebih terperinci, apa yang menarik ialah gambaran yang lebih besar mengenai arketaip watak utama. Watak-watak ini sebahagian besarnya diambil daripada fiksyen klasik dan mencerminkan watak-watak dalam Permainan takhta sangat.


Oleh itu, walau apa pun kemajuan mereka atau sama ada mereka hidup atau mati, pada mulanya mudah dilihat untuk mengkategorikan watak-watak ini dalam cara khusus ini, kerana aspirasi, tindakan dan peranan keseluruhan mereka membantu membimbing pemahaman penonton tentang mereka. Mungkin sifat-sifat ini akan berkembang pada musim akan datang.

Paparan hari ini

The Prodigal Patriarch – Viserys Targaryen

Viserys Targaryen adalah raja pada masa aman. Dia bukan sahaja patriark House of Dragons, dia juga patriark Westeros sendiri. Niatnya sentiasa berniat baik, taksub dengan keamanan yang diciptanya dan enggan melakukan apa-apa yang boleh menjejaskan kestabilan.

Berkaitan: 10 Fakta Tentang Buku House Of The Dragon Mengubah House Velaryon

Tetapi dia benar-benar tersasar dalam keputusan politiknya dan pada hakikatnya apabila ia datang kepada keluarganya. Dia cuba mengumpulkan saudara-maranya, tetapi ini hanya membawa kepada lebih banyak konflik. Dia mungkin akhirnya mati gembira dengan bagaimana mereka bersatu, tetapi itu tidak akan bertahan lama. Selalu ada tokoh ibu bapa yang lebih tua yang anda tidak faham sepenuhnya.

Pewaris Bercita-cita Tinggi – Reinera Targaryen

Rhaenyra memenuhi model pewaris yang bercita-cita tinggi yang boleh ditemui dalam kebanyakan fiksyen fantasi dan juga boleh ditemui dalam novel yang mencerminkan keluarga diraja yang lain. Watak yang memegang peranan pewaris ini akan sentiasa mendorong cita-citanya ke hadapan, bermati-matian cuba untuk memahami kuasa itu walaupun dia masih mendapati keseluruhan proses itu terlalu memberangsangkan.

Rhaenyra Targaryen ialah pewaris yang prihatin dengan watak yang sentiasa cuba untuk menegakkan dirinya apabila dia semakin tua, dan dia takut apa yang mungkin berlaku jika dia naik takhta tetapi benar-benar berniat untuk mengambil hak kesulungannya. Dia adalah sejenis archetype yang sering menimbulkan konflik dengan watak lain.

The Whisper – Laris Strong

Di atas Permainan takhta Terdapat beberapa watak yang boleh dikategorikan sebagai Lord of the Whisper: mereka yang bersembunyi dalam bayang-bayang, memanipulasi pemimpin penting dengan kata-kata baik mereka dan memastikan mereka mendapat semua maklumat dari jalan-jalan kerajaan.

Larys Strong ialah lelaki seterusnya di Westeros untuk melangkah ke dalam bentuk dasar ini, dengan cengkaman janggalnya pada Alicent khususnya menjadi tumpuan penting. Larez tahu bagaimana untuk mendapatkan apa yang dia mahukan dan sangat kuat, walaupun bakat pentingnya mungkin diabaikan oleh ramai orang.

Saingan Tersebar – Daemon Targaryen

Sentiasa ada pesaing untuk takhta yang telah menjadi ahli keluarga yang berasingan. Ini tercermin dalam imaginasi yang lebih luas (Scar adalah contoh sempurna ancaman kepada pemerintahan Simba). Mereka yang memenuhi archetype tidak dapat diramalkan, ganas, dan mungkin juga terdesak.

BERKAITAN: 11 Soalan Membakar Selepas Menonton Final House Of The Dragon

Walaupun kadangkala Daemon Targaryen mungkin memainkan watak abang dan bapa saudara yang salah faham, cuba mendekatkan diri dengan keluarganya, lebih kerap dia adalah saingan yang cemburu yang merasakan dia sepatutnya menjadi pewaris. Apabila tarian naga berlaku, dia akan mengamalkan sepenuhnya sikap ini.

Pentadbir berat sebelah – Otto Hightower

Dalam mana-mana struktur, sentiasa ada ahli berpangkat tinggi dalam kumpulan yang mempunyai kuasa besar, tetapi yang melaksanakannya dengan berat sebelah yang mungkin bertindak untuk kepentingan dirinya sendiri. Mereka mungkin mewakili mahkota atau negeri, tetapi terdapat kebocoran rasuah daripada mereka. Sheriff of Nottingham dalam tradisi Robin Hood adalah salah satu contoh archetype.

Otto Hightor adalah tangan raja dan pegawai masing-masing. Walaupun dia mungkin bercakap untuk raja, kata-katanya tidak menggambarkan apa yang mungkin diinginkan oleh pemimpin Targaryen tetapi sebaliknya dipengaruhi oleh pandangan Otto. Dia juga berjaya memanipulasi mahkota dalam perkahwinan yang mementingkan diri sendiri.

Guru Penipu – Aliscent Hightower

Master Schemer telah menjadi sejenis metafora stereotaip untuk ketidakpercayaan wanita terhadap sastera klasik. Peranan seperti Lady Macbeth mempopularkan archetype, di mana isteri-isteri lelaki berkuasa sepatutnya menjadi manipulator yang mahir.

Untuk Alicent Hightower yang berpengaruh, dia melangkah ke bentuk dasar ini, tetapi dia lebih tepat dalam penggambarannya. Seperti pengendali politik lain yang bermain Game of Thrones, dia merancang, tetapi sangat bijak dan berbuat demikian untuk memberi manfaat kepada anak-anaknya yang mungkin berhutang mahkota.

Bekas kekasih yang cemburu – Kriston Cole

Adalah perkara biasa untuk melihat bekas kekasih bertukar daripada kawan baik kepada musuh bebuyutan kerana mereka berasa terhina dengan pilihan bekas mereka. Watak jenis ini sering menjadi penjahat yang lebih besar, atau sekurang-kurangnya bertindak seperti orang bodoh yang berguna kepada mereka yang benar-benar berkuasa.

BERKAITAN: 10 watak yang terlepas pandang yang memerlukan lebih banyak masa skrin dalam House Of The Dragon Musim 2

Kriston Cole, jahat dan cemburu, campur tangan dalam peranan ini dalam Rumah Naga. Watak itu pernah menjadi kesayangan seorang puteri, tetapi apabila tugasnya bermakna mereka tidak dapat berkahwin, dia enggan meneruskan jalan yang sama, dan sebaliknya, menukar rahsianya sebagai pertukaran untuk kesetiaan Aliscent. Dia memang bodoh yang berbahaya dan berguna.

Suami Setia – Lenore Villarion

Dalam novel di mana watak wanita memegang peranan penting dalam kerajaan atau keluarga diraja, pola dasar seorang suami yang setia menyokong perjalanan itu boleh timbul walau apa pun. Sudah tentu, pola dasar jantina juga boleh dibalikkan dengan mudah. Mereka yang memegang jawatan itu adalah orang kepercayaan dan boleh dipercayai dengan apa sahaja.

Lenore Valerion mengisi peranan ini dengan sempurna. Dia melakukan tugasnya dengan sebaik mungkin, berdiri untuk mengambil peranan yang lebih besar untuk isterinya, cuba membantunya mendapatkan takhta, dan juga membenarkan dia memalsukan kematiannya untuk membentuk perkahwinan baru. Walaupun Laenor mungkin telah mengambil kekasih lain, ini dipersetujui sepenuhnya, dengan Valeryon Rhaenyra berkhidmat sepenuhnya.

Pewaris sebenar – Rhaenys Targaryen

Tidak kira ahli keluarga mana yang merasakan berhak mendapat jawatan tinggi, atau mereka yang telah dilantik sebagai waris walaupun tidak berada dalam kedudukan terbaik untuk diasak dalam peranan itu, sentiasa ada mereka yang sebenarnya tegas dalam hak mereka untuk memerintah. Stannis Baratheon adalah salah seorang pesaing untuk archetype itu Permainan takhta.

untuk Rumah Naga Rhaenys Targaryen benar-benar tepat untuk merasakan bahawa dia adalah pewaris takhta yang sebenar. Westeros sepatutnya berpindah kepada pahlawan perkasa Targaryen ini, tetapi kerana jantinanya, dia tidak dibenarkan naik ke lembaga pengarah. Sejak itu, keputusan politiknya berkisar untuk mengembalikannya kepada hak yang diperoleh ini.

Yang Berhormat – Corellis Villarion

Terdapat watak-watak dalam fiksyen sejarah yang sangat dihormati dan berkuasa. Mereka sangat berpengaruh di pentas yang lebih besar dan dicari untuk bimbingan. Jika mereka bertindak, mereka mungkin berbuat demikian untuk kepentingan mereka sendiri, tetapi tindakan mereka sentiasa mempunyai akibat yang lebih besar.

Corlys Velaryon ialah tuan itu, mengekalkan nama Velaryon tertua sambil turut melancarkan perang untuk menyatukan kuasanya. Dia berkahwin dengan waris sebenar tetapi juga berkhidmat dalam Majlis Raja sebelum dia meninggalkan pemilihan. Walaupun ia mungkin tidak selalu dipercayai, seperti yang lain yang sepadan dengan archetype seperti Permainan takhta Lord Arren pada masa lalu, tidak boleh diabaikan.

Seterusnya: MBTI® dari Watak House of the DragonSource link

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *