Sistem Pengumpul Debu Automatik Arduino


Menggunakan sedikit perkakasan Arduino dan pengaturcaraan YouTuber Brumberjack Woodworks Dia mencipta sistem pengumpulan habuk automatik yang mengagumkan untuk bengkelnya. Sediakan cara mudah untuk mengumpul habuk daripada mana-mana mesin yang mungkin dia gunakan. Dilengkapi Pintu Letupan Kenderaan Servo sistem pengumpulan pejabat Kod Arduino tersedia untuk dimuat turun dari GitHub Daripada pautan di bawah. Lihat gambaran keseluruhan di bawah untuk mengetahui tentang keseluruhan pemikiran sistem, reka bentuk dan proses pelaksanaan.

“Keseluruhan sistem ini bermula dengan pengumpul habuk tugas berat, yang pada asasnya merupakan pembersih vakum yang besar. Model yang tepat tidak begitu penting, selagi ia boleh mengendalikan beban kerja. Nasib baik, bahagian penting dalam reka bentuk sistem ini ialah orientasi berasaskan injap. Anda hanya memerlukannya, anda boleh mengurangkan kapasiti pengumpul habuk yang diperlukan.”

Sistem pengumpulan habuk DIY

“Brumberjack_Woodworks mencipta injap bola cetak 3D mereka untuk sistem ini. Kedua-dua injap bola adalah besar, jadi mereka boleh mengendalikan banyak aliran udara dan habuk. Mereka mempunyai motor servo 35KG yang besar untuk dijalankan. Injap bola hanya dipasang dengan tiub pengumpul habuk yang dijalankan pada setiap mesin.” Dengan membuka dan menutup injap, pekerja bengkel boleh mengawal kawasan berbumbung. Paling penting, paip PVC memerlukan pembumian dalaman untuk mengelakkan kurungan tetap daripada menyalakan habuk papan di udara.”

Arduino mengawal operasi penggerak servo. Kuasa mesin datang daripada sumber kuasa luaran yang besar, kerana papan Arduino tidak dapat mengeluarkan arus yang diperlukan untuk menggerakkan mesin berat ini. Butang tekan mudah yang dipasang pada panel memberitahunya untuk membuka injap tertentu, jadi butang boleh dipasang di sebelah setiap alat untuk akses mudah. “

Sumber: AB: GitHub

Difailkan Di Bawah: Projek DIY, Berita Teratas
pendedahan: Beberapa artikel kami termasuk pautan gabungan. Jika anda membeli sesuatu melalui salah satu pautan ini, Alat Geeky mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Ketahui lebih lanjut.

Tawaran Alat Geeky Terkini

Source link

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *