Spektrum 5G akan diperuntukkan terus di New Zealand


Menurut kenyataan Menteri Ekonomi Digital dan Komunikasi, David Clark, kerajaan New Zealand dan kebanyakan penyedia rangkaian telekomunikasi negara itu telah bersetuju untuk mempercepatkan pelancaran perkhidmatan 5G di seluruh negara dan meningkatkan ketersambungan luar bandar. Menurut Clark, ramai warga New Zealand akan dapat mengakses kelajuan, kapasiti dan kebolehpercayaan perkhidmatan 5G hasil daripada pengaturan baharu itu.

Kelajuan pelancaran rangkaian 5G akan dipercepatkan oleh Vodafone, Spark dan dua darjah

Menteri menjelaskan bahawa syarikat penerbangan tempatan sebelum ini telah membeli akses kepada spektrum melalui proses lelongan, tetapi perjanjian ini akan mengetepikan langkah ini memihak kepada skim penugasan langsung. Jalur lebar pertama yang khusus khusus untuk perkhidmatan 5G pantas, jalur 3.5GHz, telah digunakan oleh pembawa untuk melancarkan 5G sejak dua tahun lalu. Pada tahun 2020, kerajaan memberikan akses awal jangka pendek kepada spektrum ini supaya negara boleh mula menggunakan rangkaian 5G. Hak jangka panjang harus diagihkan kerana hak jangka pendek akan tamat tidak lama lagi, menurut Clark.

Di bawah perjanjian baharu itu, tiga pengendali mudah alih utama New Zealand, Spark, 2degrees dan Vodafone, perlu mempercepatkan penggunaan 5G di kawasan luar bandar. Pengeksport dijangka meneruskan usahanya untuk meningkatkan kesalinghubungan luar bandar. Di bawah syarat perjanjian, Dense Air, penyedia infrastruktur rangkaian kongsi, akan mempunyai akses kepada jalur frekuensi 3.5GHz untuk membantu pengendali rangkaian menyediakan perkhidmatan ke kawasan tertentu di negara ini.

Pada penghujung Oktober 2022, lesen jangka pendek 3.5GHz tidak lagi boleh digunakan. Untuk memudahkan proses ini dan menyediakan lebih banyak masa kepada pengendali rangkaian untuk menggunakan 5G dan mengekalkan perkhidmatan serantau, hak ini akan dilanjutkan dari 1 November 2022 kepada 30 Jun 2023.

Pembawa tempatan Spark mendakwa telah menyelesaikan percubaan rangkaian 5G hujung ke hujung bebas pertama negara pada bulan Ogos. Spark mendakwa telah membangunkan dan mengurus dua bukti konsep dengan kerjasama Mavenir, Amazon Web Services (AWS), Nokia dan Oppo untuk mewujudkan rangka kerja bagi pengenalan 5G Standalone di New Zealand.

Spark memilih Nokia pada September tahun lepas untuk menyokong penggunaan 5G, yang akan meliputi hampir 90% penduduk menjelang akhir 2023, menurut satu kenyataan daripada Nokia. Mengikut perjanjian, Spark akan menaik taraf 4G di lokasi ini dengan teknologi 5G RAN terbaharu Nokia yang digunakan dalam kebanyakan pelancaran. Bandar paling ramai penduduk di Pulau Selatan New Zealand, Christchurch, telah melancarkan infrastruktur 5Gnya pada Mac 2021 oleh Spark dan Samsung Electronics Korea. Sejak 2019, kedua-dua syarikat telah bekerjasama dalam percubaan 5G.

Source link

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *