Steam Deck dari Valve mengubah cara saya berinteraksi dengan permainan


Saya sentiasa menjadi pemain PC, sejak saya berumur lima atau enam tahun, bermain Hari Tentakel ScummVM pada komputer datuk dan nenek saya. Saya kadang-kadang bermain PlayStation 2 atau bahkan Nintendo Wii dua tahun selepas ini diperkenalkan, tetapi permainan seperti outletDan juga pasukan kubu 2, malah Kraf Maine Dialah yang membuatkan saya kembali ke komputer saya. Ia adalah tempat permainan kegemaran saya, dan dapat bermain dengan mod adalah sesuatu yang tidak dapat saya dapatkan di tempat lain.


Walau bagaimanapun, apabila tahun-tahun berlalu, saya mendapati diri saya hanya bermain satu atau dua perlawanan dengan masa saya. Saya bermain seperti permainan Counter-Strike: Serangan GlobalTetapi saya akan menghabiskan masa berjaga saya di tempat lain. Saya tidak mahu duduk di hadapan komputer sepanjang hari, terutamanya kerana komputer saya adalah tempat saya bekerja juga. Walau bagaimanapun, dengan permainan yang terus meningkat, saya ditinggalkan dalam situasi di mana saya mempunyai permainan yang saya ingin bermain tetapi tidak mendapat masa atau tenaga untuk melakukannya.

Terima kasih kepada ketersediaan terbuka Steam Deck, walaupun, saya telah dapat bermain melalui permainan yang saya maksudkan selama bertahun-tahun. Daripada duduk di depan komputer saya walaupun selepas saya selesai bekerja, saya boleh pergi ke tempat lain menggunakan Steam Deck dan membawa permainan yang saya ingin mainkan dengan saya. Saya boleh berbaring di atas katil atau di sofa atau menaiki kereta api ke Dublin dan bermain permainan seperti separuh hayat. Ia juga memberi saya keupayaan untuk meluangkan lebih banyak masa dengan teman wanita saya, yang gemar menonton banyak permainan yang saya mainkan.

permukaan wap
The Steam Deck, komputer riba permainan pertama Valve, ialah salah satu peranti paling hangat pada tahun 2022 dengan perpustakaan permainan yang besar untuk dimainkan.
permukaan wap

The Steam Deck, komputer riba permainan pertama Valve, ialah salah satu peranti paling hangat pada tahun 2022 dengan perpustakaan permainan yang besar untuk dimainkan.

Mengenai editorial ini: Saya membeli Steam Deck untuk diri saya sendiri apabila pra-pesanan dibuka. Valve tidak mempunyai sebarang input ke dalam kandungan editorial ini.


Dek Steam Valve menyelesaikan masalah yang telah dialami oleh ramai pemain

Saya rasa pengalaman saya dengan Steam Deck bukanlah unik. Saya mempunyai 203 permainan dalam perpustakaan Steam saya, termasuk yang telah saya akses selama bertahun-tahun – seperti Pintu 2 atau separuh hayat 2 – tetapi saya tidak mahu menghabiskan masa lapang saya di komputer (melainkan saya bermain permainan berbilang pemain seperti Counter-Strike atau Valorant Dengan kawan). Selepas saya mendapat Steam Deck, saya mengalahkan Pintu 2 Dalam masa dua hari sahaja. Walaupun hanya 46 permainan dalam perpustakaan saya yang Disahkan Dek pada masa penulisan ini, banyak permainan lain masih berjalan tanpa sebarang tweak, jadi terdapat banyak pilihan untuk meneruskan melalui pembentukan saya.

Di mana ia menjadi lebih baik adalah kemungkinan pengubahsuaian. Valve’s Steam Deck ialah, pada terasnya, komputer riba Linux yang menggunakan Proton, lapisan keserasian yang membantunya menjalankan permainan Windows. Terdapat mod desktop di mana anda boleh memasang perisian sesuka hati anda, dan anda boleh menyediakan diri anda dengan projek hebat seperti EmuDeck untuk meniru beberapa konsol kegemaran anda dari masa lalu. Ia juga bukan konsol lama: anda malah boleh bermain beberapa permainan PS3 di Steam Deck. Saya juga boleh bermain permainan percuma yang saya dapat melalui Epic Games, Heroic Game Launcher berfungsi dengan Proton.

Pada dasarnya, Steam Deck telah mengubah sepenuhnya beberapa permainan yang saya mainkan dan cara saya memainkannya. Kita semua pernah mendengar tentang stereotaip pemain PC dengan beratus-ratus permainan di perpustakaan mereka yang tidak pernah memainkan mana-mana daripada mereka. Itulah saya, dan Steam Deck memberi saya kuasa untuk akhirnya memberi kesan padanya.

Masa depan Steam Deck

Saya suka Steam Deck saya, tetapi pasti ada cara Valve boleh menjadikannya peranti yang lebih baik. Sebagai permulaan, spesifikasi yang dimilikinya jauh melebihi beratnya. Ia menggunakan AMD APU bersepadu untuk grafik, pek 16GB RAM dan sehingga 512GB storan. Peranti boleh berjalan panas dan kuat, dan bateri tidak akan bertahan lama dengan permainan yang lebih sengit. Saya boleh bermain permainan seperti GTA V Semasa dalam perjalanan, tetapi mengatakan saya hanya akan mendapat hayat bateri selama 2 jam.

Steam Deck boleh berjalan dengan skrin yang lebih baik dan chipset yang lebih cekap kuasa. Walau bagaimanapun, sukar untuk mencari keseimbangan antara kecekapan tenaga dan prestasi sebenar, dan saya tidak mempunyai banyak aduan tentang perkara yang boleh dilakukan pada masa ini. Selain itu, saya juga ingin melihat syarikat membina peranti dengan ergonomik yang lebih baik. Mereka yang mempunyai tangan yang lebih kecil, seperti saya, mungkin menghadapi masalah dengan beberapa permainan. Saya memberi kawan saya Dek Steam untuk digunakan, dan saya bergelut dengannya kagum‘s Spider-Man Remastered Sebab tangan dia kecik.

Masalah lain yang saya ada ialah penempatan butang. Saya sering bergerak merentasi pad sentuh apabila saya bermain permainan, dan untuk permainan yang benar-benar menggunakan pad sentuh dalam permainan, ini boleh menyebabkan konflik input. Biarkan mati 2 Pad sentuh ini digunakan untuk akses pantas kepada beberapa item yang dilengkapi, dan saya terus meleret merentasinya apabila menavigasi menggunakan batang ibu jari kiri saya. Ia bukan masalah besar kerana ia tidak mengesahkan entri sehingga saya mengkliknya, tetapi saya dapat melihat ia menimbulkan masalah dalam permainan lain.

Setakat ini, saya sangat gembira saya mengambil Steam Deck. Di perpustakaan saya, saya meneroka tajuk yang tidak pernah saya miliki sebelum ini, dan saya telah menikmati permainan yang saya inginkan selama bertahun-tahun dan tidak pernah mendapat masa untuknya. Steam Deck telah mengubah cara saya bermain permainan, dan dapat memainkan tajuk AAA semasa dalam perjalanan adalah sesuatu yang saya tidak pernah alami sebelum ini, walaupun dengan Nintendo Switch saya. Valve mengeluarkan kemas kini yang kerap kepada Steam Deck dan menambahkan ciri yang diminta oleh orang ramai, seperti animasi but tersuai dan banyak lagi. Terdapat banyak perkara yang perlu digemari tentang peranti kecil ini, dan saya gembira kerana saya membelinya.Source link

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *