Tony Fadel berkata keperluan iPhone USB-C adalah ‘perkara yang betul’


Bekas Naib Presiden Apple Tony Fadell telah dikenali sebagai “Bapa iPod”. Walaupun dia tidak lagi mempunyai sebarang hubungan dengan Apple, dia sering berkongsi pendapat tentang apa yang dilakukan oleh syarikat itu. Kali ini, Fadel berkongsi pendapatnya tentang keperluan EU untuk iPhone dengan port USB-C. Jurutera itu percaya bahawa ini adalah “perkara yang betul” untuk dilakukan dan bahawa dia kini melihat Apple dalam kedudukan monopoli.

Fadell berpendapat sudah tiba masanya untuk iPhone USB-C

The Perbincangan dimulakan Dengan pengguna Twitter tertanya-tanya sama ada iPod akan berjaya jika Apple terpaksa menggunakan USB 1.0 dan bukannya teknologi FireWire yang lebih pantas pada masa itu. Fadel kemudian menjawab dengan mengatakan bahawa dunia “tertumpu pada USB-C” kerana sempadan piawaian lama “dipukul”, tetapi dia pergi lebih jauh dalam mempertahankan pendapatnya.

Bekas Naib Presiden Apple berkata dia tidak bimbang tentang Kesatuan Eropah yang memaksa Apple dan pembuat telefon pintar lain menggunakan USB-C dan bahawa mereka “memaksa Apple melakukan perkara yang betul”.

dalam Tweet lainFadel berkata peraturan itu hanya berlaku kerana Apple mempunyai situasi seperti monopoli. Jurutera itu percaya bahawa beberapa peraturan dan penyeragaman untuk manfaat pengguna adalah perlu, kerana syarikat tidak selalu berminat untuk melakukan “perkara yang betul untuk manfaat masyarakat”.

dia adalah Juga ambil perhatian bahawa Memaksa Apple menukar penyambung iPhone berdasarkan hujah persekitaran adalah “lebih mudah daripada percubaan undang-undang monopoli.” Kemudian Fadel berkata bahawa Apple tidak suka menentukan kepada pihak ketiga apa yang patut mereka lakukan. “Ini datang daripada lelaki yang membuat penyambung 30-pin,” tambahnya.

Menariknya, salah seorang pengikutnya menyatakan bahawa Apple menentang USB-C kerana syarikat itu membuat “banyak wang” dengan program MFi (Dibuat untuk iPhone/iPad) untuk aksesori yang diperakui. Fadel, yang berada di belakang penciptaan program itu, mencadangkan bahawa dia bersetuju dengan pengikutnya.

Apa yang seterusnya untuk iPhone?

Pada bulan Jun, Kesatuan Eropah mencapai persetujuan bersama untuk menjadikan USB-C sebagai penyambung standard untuk peranti seperti telefon pintar dan tablet. Minggu ini Kesatuan Eropah meluluskan undang-undang muktamad yang mengatakan bahawa mulai 2024 setiap peranti yang dijual di Eropah mesti mempunyai kabel port USB-C.

Undang-undang itu berdasarkan hujah bahawa mempunyai piawaian yang berbeza adalah tidak baik untuk pelanggan dan juga planet ini, kerana ini membawa kepada lebih banyak e-sisa.

Tetapi Kesatuan Eropah tidak bersendirian apabila memaksa Apple menggunakan USB-C dalam iPhone. Senat AS dan pengawal selia telekomunikasi Brazil juga sedang mempertimbangkan untuk mewajibkan USB-C untuk telefon pintar.

Pada masa ini, setiap Mac dan hampir setiap iPad yang dijual oleh Apple menggunakan port USB-C. Walau bagaimanapun, iPhone dan aksesori seperti AirPods masih bergantung pada penyambung Lightning syarikat itu sendiri. Lightning diperkenalkan pada 2012 sebagai alternatif yang lebih baik kepada standard Micro USB. Walau bagaimanapun, kilat kini sudah lapuk – dan ia mungkin tidak bertahan lebih lama.

FTC: Kami menggunakan pautan ahli gabungan untuk memperoleh pendapatan. lebih.Lihat 9to5Mac di YouTube untuk lebih banyak berita Apple:

Source link

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *