Ubuntu 22.10 Kinetic Kudo kini menyokong MicroPython dan banyak lagi


Hari ini, pasukan pembangunan Canonical mengumumkan ketersediaan fail Ubuntu 22.10 Kinetic Kudo, membawa bersamanya pelbagai ciri baharu termasuk kemas kini Toolchain kepada Ruby, Go, GCC, Rust, sokongan MicroPython dan banyak lagi. nama kod”Kudo KinetikKeluaran sementara ini meningkatkan pengalaman untuk pembangun perusahaan dan pentadbir IT. Ia juga termasuk rangkaian alat dan aplikasi terkini dengan tumpuan khas pada Internet Perkara.

“Peranti yang disambungkan ialah kawasan menarik untuk inovasi yang turut mewujudkan risiko digital baharu di rumah dan di tempat kerja. Kami memberi tumpuan untuk membolehkan generasi baharu Internet Perkara yang mudah digunakan dan sangat selamat, jadi pembangun ini khususnya akan temui beberapa peningkatan Kualiti hidup untuk perkakasan terbenam dan pembangunan jauh dalam Ubuntu 22.10”. Keluaran ini juga menambah keupayaan baharu pada kisah pengurusan perusahaan. Landskap beta baharu menjadikannya lebih mudah berbanding sebelum ini untuk menguruskan keseluruhan pemilikan Ubuntu merentas mana-mana seni bina”

Ubuntu 22.10 Kinetic Kudo

OpenSSH dalam Ubuntu 22.10 dikonfigurasikan secara lalai untuk menggunakan pengaktifan soket sistem, yang bermaksud sshd tidak akan bermula sehingga permintaan sambungan masuk diterima. Ini mengurangkan ruang memori pelayan Ubuntu pada mesin yang lebih kecil, bekas VM atau LXD. Ubuntu 22.10 juga dilengkapi dengan perkhidmatan “debuginfod” baharu untuk membantu pembangun dan pentadbir menyahpepijat pepijat yang dihantar dengan Ubuntu. Alat penyahpepijatan seperti gdb akan memuat turun kod penyahpepijatan yang diperlukan secara automatik melalui HTTPS.

Pai raspberi

“Ubuntu 22.10 kini menyokong MicroPython pada pelbagai mikropengawal, termasuk Raspberry Pi Pico W. rshell, thonny dan mpremote semuanya tersedia dalam repositori Ubuntu. Perpindahan timbunan grafik Ubuntu ke kms bermakna pembangun boleh menjalankan aplikasi grafik berasaskan Pi menggunakan Rangka Kerja seperti Qt di luar sesi desktop dan tanpa pemacu khusus Pi. Ini melengkapkan sokongan lanjutan untuk pelbagai paparan terbina dalam untuk Raspberry Pi, termasuk siri Inky eInk HAT, suite Hyperpixel dan skrin sentuh Raspberry Pi rasmi.”

Untuk memuat turun versi terkini Ubuntu 22.10 Kinetic Kudo, pergi ke laman web rasmi Canonical dengan mengikuti pautan di bawah.

Sumber: Canonical

Difailkan di bawah: Berita Linux, Berita Teratas
pendedahan: Beberapa artikel kami termasuk pautan gabungan. Jika anda membeli sesuatu melalui salah satu pautan ini, Alat Geeky mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Ketahui lebih lanjut.

Tawaran Alat Geeky Terkini

Source link

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *