USB-C iPhone akan menjadi keperluan undang-undang di Eropah menjelang 2024


Kami melaporkan pada bulan Jun bahawa peranti USB-C iPhone akan menjadi wajib mulai 2024 untuk semua model yang dijual di Eropah, kerana Kesatuan Eropah mencapai persetujuan mengenai port pengecasan biasa untuk semua telefon pintar.

Kami kemudian berkata bahawa walaupun undi penuh Parlimen Eropah diperlukan, ia pasti akan diluluskan – dan hari ini Kesatuan Eropah mengesahkan bahawa ini memang berlaku…

Latar belakang undang-undang

Matlamat utama undang-undang adalah untuk mengurangkan sisa elektrik, kerana pengguna melepaskan pengecas telefon dan/atau kabel apabila mereka mendapat telefon baharu.

EU sentiasa merasakan penyelesaian untuk ini adalah dengan memaksa satu port pengecasan. Kami boleh sangat bersyukur kerana mengambil masa yang lama untuk mendapatkan daripada cadangan awal kepada undang-undang, kerana apabila idea itu mula-mula diapungkan, port yang paling biasa ialah port microUSB yang benar-benar jahat. Ini pada masa yang sama sehala dan sangat tidak masuk akal.

Kini, bagaimanapun, standardnya ialah port USB-C, yang telah pun diterima pakai oleh kebanyakan telefon pintar Android premium dan pasaran pertengahan.

Penggubal undang-undang AS juga telah menyatakan sokongan untuk pendekatan ini, dengan menyatakan bahawa ia akan mengurangkan kos pengguna serta mengurangkan e-sisa.

Perjalanan Apple ke USB-C iPhone

Walaupun undang-undang itu sebenarnya akan memaksa Apple untuk menukar port iPhone daripada Lightning ke USB-C dengan iPhone 16, nampaknya syarikat itu sebenarnya akan menukarnya juga.

Apple mula mengguna pakai USB-C untuk komputer Mac pada 2015, dengan MacBook 12 inci. Kemudian saya beralih ke MacBook Pro 2016 saya, sebelum berundur sedikit tahun lepas dengan memulihkan slot MagSafe, HDMI dan kad SD.

iPad membuat peralihan daripada Lightning kepada USB-C pada 2018, dengan model iPad Pro 11 inci dan 12.9 inci.

Itu menjadikan iPhone sebagai satu-satunya produk teras Apple dengan bicu Lightning. Memandangkan iPhone menyimpan penyambung yang lebih lama bertahun-tahun selepas Mac dan iPad menggunakan USB-C, ada yang mengesyaki ia akan terus berbuat demikian sehingga model tanpa port pertama. Walau bagaimanapun, Ming-Chi Kuo melaporkan awal tahun ini bahawa Apple akan bertukar kepada USB-C dalam iPhone 15.

Penambahbaikan spesifikasi USB4 yang diumumkan hanya bulan lepas menyediakan satu lagi insentif untuk suis, memberikan kelajuan pemindahan data sehingga 80Gbps.

Undang-undang itu diluluskan oleh majoriti yang besar

Seperti yang dijangka, undang-undang itu diluluskan dengan mudah oleh Parlimen.

Undang-undang baharu itu, yang diterima pakai dalam pleno pada hari Selasa dengan 602 undi berbanding 13 menentang dan 8 berkecuali, adalah sebahagian daripada usaha EU yang lebih meluas untuk mengurangkan sisa elektronik dan membolehkan pengguna membuat pilihan yang lebih mampan.

Bukan sahaja telefon pintar, tetapi pelbagai peranti lain.

Tanpa mengira pengilang, semua telefon mudah alih baharu, tablet, kamera digital, fon kepala, fon kepala, konsol permainan video mudah alih, pembesar suara mudah alih, e-pembaca, papan kekunci, tetikus, sistem navigasi mudah alih, fon telinga, komputer Mudah alih yang boleh dicas semula melalui kabel kabel, dengan penghantaran kuasa sehingga 100W, ia mesti dilengkapi dengan port USB Jenis-C.

Bolehkah Apple akhirnya merebut peluang untuk meletakkan semula port pengecasan yang terkenal ke dalam Magic Mouse?!

Undang-undang juga akan digunakan untuk komputer riba mulai 2026, tetapi Apple sudah tentu sudah mendahului permainan di sini. Walaupun model terbaharu mempunyai port pengecasan MagSafe, ia juga boleh dicas melalui USB-C.

Persembahan: Konsep iPhone

FTC: Kami menggunakan pautan ahli gabungan untuk memperoleh pendapatan. lebih.Lihat 9to5Mac di YouTube untuk lebih banyak berita Apple:Source link

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *