WhatsApp ke banyak orang di seluruh duniaKemas kini 25/10/11:30 GMT: WhatsApp disandarkan dan kini berfungsi untuk kebanyakan orang selepas gangguan global.

Perkhidmatan pemesejan milik Meta turun awal pagi ini, dengan puluhan ribu laporan “Pengesan Bawah” disenaraikan dalam Pengesan Bawah. WhatsApp membalas dengan mesej awam yang mendakwa bahawa ia “berfungsi untuk memulihkan WhatsApp semua orang secepat mungkin”.

Nampaknya telah mencapai perkara itu, dengan laporan yang beredar bahawa perkhidmatan itu kini berfungsi semula. WhatsApp mengeluarkan kenyataan berikut untuk mengesahkan pembetulan: “Kami tahu orang ramai menghadapi masalah menghantar mesej di WhatsApp hari ini. Kami telah membetulkan isu itu dan memohon maaf atas kesulitan itu.”

Sekiranya tiada gangguan tambahan, nampaknya yang tinggal hanyalah untuk menentukan punca gangguan meluas salah satu perkhidmatan pemesejan paling popular di dunia ini. WhatsApp sendiri belum mengulas punca masalah tersebut. Kami akan mengemas kini bahagian ini apabila kami mengetahui lebih lanjut.

Laporan asal bersambung di bawah…

WhatsApp dilumpuhkan untuk ramai pengguna di seluruh dunia.

Beribu-ribu pengguna WhatsApp melaporkan menerima mesej ‘sambungan’ apabila cuba menggunakan aplikasi pemesejan milik Meta, dan tidak dapat menghantar atau menerima mesej.

Kira-kira jam 9 pagi tadi, Down Detector melaporkan kemuncak lebih 60,000 laporan kes menurun. Menurut anekdot, mesej WhatsApp tidak dihantar kepada saya sehingga 09:55 pagi ini.

Sekiranya anda berfikir bahawa ini hanyalah masalah dengan aplikasi mudah alih WhatsApp, perlu diingat bahawa aplikasi web WhatsApp gagal disambungkan ke pelayan WhatsApp.

WhatsApp sendiri bertindak balas terhadap gangguan itu dengan mesej umum berikut: “Kami faham bahawa sesetengah orang sedang menghadapi masalah menghantar mesej dan sedang berusaha untuk memulihkan WhatsApp untuk semua orang secepat mungkin.”

Tiada kemas kini di WhatsApp rasmi laman Twitter.

Ini bukan kali pertama dalam beberapa tahun kebelakangan ini perkhidmatan pemesejan Facebook mengalami gangguan yang menjengkelkan. Sekitar masa ini tahun lepas, Facebook, WhatsApp, dan Instagram mengalami gangguan yang lama yang berlangsung kira-kira tujuh jam.

Pada masa itu, Facebook (ini sebelum pertukaran nama Meta) mendakwa bahawa masalah itu disebabkan oleh perubahan konfigurasi dalam penghalanya.

Kami akan memaklumkan anda apabila kami mendengar lebih lanjut tentang isu berterusan ini.

Ini cerita lanjutan…

Source link

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *